Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägvakt - ett jobb med flaggan i topp

Annons

De finns på vägarbetet mellan Ludvika och Smedjebacken och många har säker sett dem denna sommar. Det handlar om tjejerna som är vägvakter och dirigerar trafiken under beläggningsarbetet.

I sommar jobbar Jessica Sandberg, Linda Loman och Erika Jobs mellan Smedjebacken och Ludvika.

Deras uppgift är att se till så det gäng som håller på med beläggningsarbetet får en så trygg arbetsplats som möjligt.

- På den här vägen är det för smalt för att vi ska kunna ha mötande trafik på bara ett körfält och därför stänger vi av och har bara trafik i en riktning, berättar Johnny Loman, platschef för NCC.

Ungefär 1 500 meter stänger de av varje gång och skälet att de stänger så lång sträcka är att det är ungefär den biten de hinner på en dag.

- Dessutom är det så att det farligaste momentet är att skylta om och det försöker vi minimera till max en gång om dagen, säger Johnny Loman.

Vid jobbet mellan Ludvika och Smedjebacken turas tjejerna om att jobba, de byter varannan timme och den som är ledig har rast under en timme innan det är dags att byta av en av kompisarna. Följden blir att de jobbar i två timmar och har sedan rast under en timme.

Linda Loman och Jessica Sandberg har jobbet under sommaren och ska vara kvar tills jobbet avslutas i september. Linda har jobbar i Sälen under vintern och Jessica ha nyligen slutat gymnasiet.

Att de valt att jobba som vägvakt finns det lite olika skäl till, men gemensamt är att de båda får vara ute och slipper sitta inomhus.

Dagarna kan ibland bli riktigt långa, 10-12 timmar hör inte till ovanligheterna och stundtals kan det bli lite ensidigt.

För att ha koll på bilarna är de utrustade med radio. Där kan de tala om för varandra vad det är för bil som kommer sist i raden.

- När den sedan passerat kan jag släppa på trafiken från mitt håll, berättar Linda Loman, som denna sommar blivit lite av en expert på bilar och olika modeller.

Bilar som passerar ofta känner de med tiden igen och ofta är det så att dessa bilister hejar när de passerar.

- Vi känner inte varandra på något vis, men hejar på dem och ibland börjar man fundera om det är en som inte kommer, vart den har tagit vägen, avslöjar Jessica Sandberg.

Det händer även att de tittar efter om det kan sitta någon snygg kille i en bil.

- Det är en lastbilschaufför som brukar åka varje dag och han spanar vi nog lite på, berättar Jessica Sandberg.

Vem det handlar om vill de inte avslöja, men klart är att det inte är han som flera gånger dagligen kör med en bärgningsbil.

Men alla som passerar är inte glada och trevliga. Det händer att bilförare är oerhört sura när de får stanna och vänta.

- Det är inte ovanligt att de säger att de inte sett skyltarna eller förstått att vägen är avstängd, men det är som regel inget att bry sig om, säger Linda Loman.

Skulle det hända en allvarlig olycka eller något annat kan SOS i Falun via telefon nå dem och då stängs vägen helt tills räddningsfordonen passerat.

- Vi har en telefon med oss och det har hänt en gång i sommar att de ringt och begärt fri väg, säger Jessica Sandberg.

Det är inte vem som helst som kan jobba som vägvakt, tjejerna har gått fyra olika kurser för att få jobbet. Vaktutbildningen är en av dessa och den behövs för att de ska veta hur de ska agera på jobbet.

Den andra handlar om säkerhet på arbetsplatsen och vilka regler som gäller. I utbildningspaketet ingår det även ett avsnitt om miljö, för att de ska veta hur miljöpåverkan ska bli minimal.

Slutligen har de fått en utbildning i första hjälp, där ingår det naturligtvis hur de ska ta hand om skadade vid en eventuell olycka och vad som ska göras.

- Vi har bland annat fått lära oss att ta hand om chockade människor och göra konstgjord andning, berättar Linda Loman.

Slutligen har de en vädjan till alla som passerar dem i sommar: ta det lugnt. För de finns där för att öka säkerheten, dels för sina arbetskamrater som lägger ny asfalt och dels för att bilisterna ska kunna köra säkert förbi arbetsplatsen.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons