Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägrar följa reglerna

Annons

Enligt ett tillståndsbevis utfärdat av polisen i Leksand den 27 april i år får restaurang och diskotek Lucky house inte ha fler än sammanlagt 300 personer i lokalerna. 150 på bottenvåningen och lika många i källaren.

Om restaurang- och diskoteksägarna vill släppa in fler gäster, måste ett automatiskt vattensprinklersystem installeras.

Det här informerades ägarna om redan 1999 då räddningstjänsten i Leksand gjorde en brandsimulering i lokalerna.

Enligt protokollet får inte fler än 150 personer vistas i källaren om man säkert ska kunna ta sig ut om det börjar brinna.

Vid en överraskningsinspektion i mars förra året, upptäcktes att det fanns över 450 personer i lokalerna och att ordningsvakterna inte hade någon koll på hur många av dessa som var i källaren och hur många som var på bottenvåningen.

Restaurangägarna förklarade antalet gäster med att "ordningsvakterna som tjänstgjorde inte fått vederbörlig information av sina kollegor om vikten av att bestämmelserna om antalet gäster efterlevs."

Vidare menade man att det bara vid undantagsfall är så många som 450 personer i lokalerna samtidigt och att ordningsvakterna har koll på gästerna.

Sprinklersystemet som skulle ge restaurangen rätt att släppa in 450 personer kostar omkring en miljon kronor att installera, något man inte anser sig ha råd med.

Därför har man nu överklagat länsrättens beslut om att 300 personer är det högsta tillåtna antalet som får vara i lokalerna.

Kammarrätten har ännu inte beslutat om man ska ta upp ärendet.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons