Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägrar betala för regelbrott

Annons

Tvisten om vem som har rätt till en webbadressen ska lösas via Ii-stiftelsen, ägare till det bolag som godkänt fulregistreringen.

- Det är som om någon slår dig med vänsterhanden och samtidigt sträcker fram högerhanden och säger: " Ge mig pengar så slutar jag slå dig", säger Tabar.

- Varför ska vi betala för att de har gjort fel? fortsätter han.

Vilda webben är en av Sveriges största mötesplatser eller communitys på internet med cirka 750 000 medlemmar. Bedragarna har bland annat registerat webbadressen "wildawebben.se", med "w".

När det hela upptäcktes för att antal veckor sedan, gick fusk-adressen till en förklädd mötesplats för chat-sugna, där alla länkar ledde vidare till porrsajter.

Nu leder fuskadressen till en allmän söksajt. Men inte heller den är rumsren, eftersom internet-användaren löper hög risk att drabbas av virus, trojaner och annat datorelände. Något tidningen berättade om i går.

Över 1 500 webbadresser har fulregistrerats på det här sättet hos Nic-se, som driver och administerar alla webbadresser under landsdomänen .se.

Nic-se är ett dotterbolag till den allmännyttiga Ii-stiftelsen, som ansvarar för den svenska delen av internet.

Företag som anser att någon av fulregisteringarna påverkar deras verksamhet, hänvisas till ett förenklat tvistlösningsförfarande på Ii-stiftelsen. Prövningen kostar 10 000 kronor plus moms. Hälften betalas tillbaka om sökanden vinner tvisten, som prövas av oberoende jurister.

Tamas Tabar och de andra på Vilda webben är mycket kritiska till hur Nic-se och Ii-stiftelsen hanterar frågan.

- Detta är ju en lysade lukrativ affärsidé. Först låter man Nic-se registera uppenbara fejkadresser. Sedan kräver man de drabbade på pengar för att lösa en situation som Nic-se själv skapar, säger Tamas Tabar.

På Vilda webben, som kopplat in sin advokat i frågan, tycker man inte att Nic-se följer sina egna regler om namnregistering. Tamas Tabar hänvisar till flera punkter i de allmänna villkoren. Enligt dem får man till exempel inte registera en webbadress som "uppenbart strider mot svensk lag och författning". Vilda webben är varumärkesskyddat.

De utländska bolag som står som ägare till fuskadresserna går inte att komma åt. Efterforskningar visar att bolaget, som ska ha sitt säte i Israel, inte existerar.

- Hur kan det bli en tvist om motparten inte ens är verklig? frågar sig Tamas Tabar.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons