Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vagnar vandaliserade

Annons

Orsa Jernvägsförening är en ideell förening som bildades 1997 och i dag har 57 medlemmar. Sedan våren 2003 äger föreningen de fyra vagnar som står uppställda på bangården vid stationen i Orsa. Tågvagnarnas historia i Jernvägsföreningen började när de köptes från Östersund. De placerades till en början på Tallhed. Förra sommaren lånades de ut till Stockholms kulturförening för ånga och järnväg. När vagnarna var på väg hem till Orsa igen fick de stå en natt i Mora. Något som skulle visa sig vara ett ödesdigert misstag. Under natten var klottrare framme och satte sina tags och målningar på vagnarna.

Vagnarna transporterades vidare till Orsa och Tallhed. Vandaliseringen fortsatte med krossade rutor. Slutligen placerades vagnarna där de nu står på bangården.

Det är ingen vacker syn man möts av när man tittar närmare på tågvagnarna som står i följd. Tågvagnssidorna som inte vetter mot stationen är fullklottrade. Flera rutor, på båda sidor om tåget, är krossade. För några fönster sitter träskivor, men även de har slitits loss på vissa ställen. Enligt polisen i Mora gjorde Jernvägsföreningen en anmälan den 17 maj i år. Förundersökningen lades ner i brist på spaningsunderlag.

-Det enda sättet att få fast de som gjort det här är antingen att ta dem på bar gärning eller genom tips, säger Göran Nilsson, tillförordnad utredningschef vid Morapolisen.

Hasse Björkman, som är ordförande i Orsa Jernvägsförening är upprörd på den eller de som står bakom vandaliseringen av tågvagnarna. Han höll själv på att gripa två ynglingar på bar gärning för ett par månader sedan, när de var ifärd med att slå sönder ett fönster på en av vagnarna. Killarna var dock lite för snabba för Hasse som inte hann ifatt.

-Det är synd att man inte kan respektera varandra i stället för att göra så här, säger Hasse Björkman.

Man hoppas nu på att Jernvägsföreningens nyrenoverade lok, T23:an, ska besiktigas inom en snar framtid så att det kan köra vagnarna till Furudal, där de kommer att stå inom inhägnat område. När de väl kommer dit återstår ett omfattande saneringsarbete.

Jernvägsföreningen har undersökt hur den kan ta bort klottret. Det medel medlemmarna i nuläget tänkt använda kostar 100 kronor per liter. Om det medlet även tar bort vagnarnas ordinarie färg vet de inte ännu. Men är så fallet så måste vagnarna målas om.

Under sommaren har Jernvägsföreingen renoverat rälsen vid lokstallet så att den är brukbar. Den har också arbetat med loket T23, som också ägs av föreningen. I lokstallet står också ett ånglok från 1947 som man lånat av Jernvägsmuseét i Gävle. Ångloket ska man nu börja renoveras. Orsa Jernvägsförening hoppas att deras lok och vagnar i fortsättningen lämnas ifred från de som vandaliserar.

SOFIA WESTMAN

Mer läsning

Annons