Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våghalsig akrobatik

Annons

- Vi har i alla fall preparerat banan så att möjligheten ska finnas, säger Perka Persson som är en av arrangörerna av Snöskoterträffen vid Jägra bystuga på lördagen.

Vid skoterträffen förra året ingick en uppvisning i vågade hopp med snöskotrarna. I år blir det en riktig tävling med åtta deltagare från Sverige, Norge och Finland.

Vid de höga hoppen gör förarna olika akrobatiska övningar. En av de startande, finländaren Juha Ukkonen, har som specialitet att vända sig om på skotern under luftfärden och då han landar så sitter han baklänges på skotern. Det gjorde han som den förste i Norden vid tävlingar i Stöten förra vintern.

Förutom de nämnda akrobaterna så finns fyra hemmafavoriter i startfältet: Daniel Bodin och Martin Ingvarsson, Malung, samt Uffe Lif och Mikael Gånors, Lima.

Startfältet kompletteras av norrmannen Tvåtakts-Tommy Dalen från Eidsvoll samt norrlänningen Mats Aho, Gällivare.

Backflip med skoter är ett hopp som ett tiotal våghalsar i Amerika hittills har klarat av. Ett par svenskar har försökt men ännu inte lyckats. Möjligen kan det bli första gången nu på lördag.

Förra året kom närmare 1 000 personer till skoterträffen i Malung. Då det nu är tävling och möjlighet att få se den första lyckade "backflipen" i Sverige så är det bäddat för riktig storpublik.

Tävlingen genomförs på en ovalbana med två hopp. Varje heat är fyra varv, åtta hopp, och tre domare sätter poäng på åkarnas konster.

Förutom tävlingen ingår en hel del andra aktiviteter och utställningar i snöskoterträffen.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons