Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väggblock i trä från Orsager betongen konkurrens

Annons

- Fantastiskt och riktigt roligt att se, tyckte Jan Bäsén och Sören Norin, två av dem som tittade på hur de stora väggblocken i trä monterades.

Blocken har tillverkats i Österrike, av svenskt trä. I tisdags började Mora/Orsa Byggtjänst och Näséns Bygg i Mora montera blocken, med hjälp av en mobilkran och två instruktörer från Österrike.

Väggblocken är cirka sex meter höga och 2,40 meter breda. Takblocken är 13,6 meter långa.

- Det är ett smidigt system och det går fort att få upp väggarna, konstaterade lagbasen Johan Vilhelmsson.

Stommen ska reglas upp på utsidan, isoleras i två skikt och förses med stående panel.

Då Inland Wood får sin fab-rik i Orsa klar till sommaren, ska träblocken för de skandinaviska och engelska marknaderna tillverkas här. Rovdjurscentrum är Inlands första projekt i regionen, men företaget har byggt några ridhus och stallar i Sverige tidigare. Nu bygger Inland en större hall i Uppsala och snart ska Inland leverera stommen till ett flerbostadshus med 46 lägenheter som HMB ska bygga åt Kopparstaden i Falun.

- Det projektet är en fjäder i hatten för oss, tycker Per Lundqvist som är försäljningschef på Inland Wood.

- Vi konkurrerar i första hand med betongstommar, förklarar Per Lundqvist och tillägger att träblocken är betydligt lättare än betongblock.

Enligt Per var det inte självklart att Inland Wood skulle få bygga Grönklitts rovdjurscentrum bara för att företaget ska etablera sig i Orsa.

- Flera anbud jämfördes, så vi fick jobba hårt för att bli antagna, säger Per Lund-qvist.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons