Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägen ut för Olov bar till Falun

Annons

Om Olov G Andersson fått välja livsbana idag hade det blivit arkeologi och historia.

Hans hembibliotek innehåller många faktaböcker i historia och han är själv en man fylld med många intressanta och goda historier.

Genom åren har han arbetat från Kiruna i norr till Halmstad i söder - eller ska vi säga Halmstad i Götaland.

Olov retar sig på att man i många sammanhang som nyligen i tv:s Gävle/Dala kan ge följande beskrivning "Svartnäs ligger mellan Falun och Norrland".

- Visst, det finns en historisk förklaring men jag förstår inte att det kan vara så svårt att lära sig enkel geografi!

Själv tiggde Olov sig till att få gå en sjunde termin i skolan. När han växte upp i Lycksele lappmark fanns en ambulerande skola där man i bästa fall kunde få gå sex terminer - men Olov ville veta mer och fick sin sjunde termin.

Senare följde folkhögskola och lantmannaskola i Vindeln.

- Vi var menade att bli timmerhuggare, berättar Olov.

Och han högg timmer. Men på kvällarna pluggade han per korrespondens på både NKI och Hermods i det svaga skenet från fotogenlampan i timmerkojan.

- Jag satt i min brits och studerade med en bedjande pingstvän till vänster och en svärande kedjerökare till höger, minns Olov.

1949 tenterade han in på Socialinstitutet i Stockholm och blev så socionom på sociala linjen.

Första tjänsten hade han i Norrtälje.

- Där satt jag i kommunfullmäktige i grannkommunen men det gillade man inte i Norrtälje...

Olov har alltid varit politiskt intresserad och engagerad, bildade fack-klubb för kommunal på Skå-Edeby redan under studieåren då han arbetade med Gustaf Jonsson.

1966 flyttade familjen Andersson/Enmark till Falun. Olov tillträdde sin tjänst för socialstyrelsen som socialvårdskonsulent för X-Y och W-länen och hustru Evy, också västerbottning, bördig från Urs- viken, som var lärare, började på Hosjö skola.

Efter 23 års äktenskap förlorade Olov sin hustru i en bilolycka.

- I dag har jag bott över halva mitt liv i Falun, summerar Olov. De sista åren före pensioneringen satt Olov på länsstyrelsen efter en omorganisation. I Falun var han kommunrevisor i flera år men blev så småningom - som han själv säger - politisk vilde.

- Jag såg så mycket mygel på alla nivåer, säger Olov. Han rynkar pannan och är bekymrad för många saker i rikets tillstånd.

- Politikerna tycks inte begripa att de ska följa lag och ordning. Kommunerna har lagts på tunga uppgifter som de aldrig fått förutsättningar för att klara. De har ingen möjlighet att försvara sin egen ekonomi i idag.

Olov återvänder regelbundet till Tara.

- Vi har efter många strider lyckats friköpa barndomshemmet, av 14 syskon är vi tre kvar på jorden. Nu restaurerar och sköter vi vårt kronotorp i en andelsförening. Olov är redaktör för släktens egen lilla tidning, Tara-bladet, som utkommer varje år.

Olov är också väl förankrad i sin "nya" hembygd. Han är aktiv i Korsnäsbygdens forskargrupp och just nu mitt uppe i arbetet med gruppens bidrag till Dalarnas Fornminnes-och Hembygdsförbunds årsskrift.

Med bistånd från barnen med familjer firar Olov G 80-årsdagen med öppet hus hemma i Hälsingberg på lördag.

GUDRUN KLEFBOM

Mer läsning

Annons