Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägen invigdes med... bilar

Annons

Jobbet har kostat 22 miljoner kronor. Det har gått åt 13 000 lastbilslass och 100 000 kubikmeter berg har krossats. Asfalten från den gamla vägen har återvänts. Och för en arbetspendlare mellan Alfta och Falun innebär upprustningen av vägen från Falun hittills en tidsbesparing på en kvart.

Det fanns både byggare och folk från bygden med på invigningen men också andra intressenter. För väg 50 är inte bara vägen mellan Falun och Alfta. Den ingår också i Bergslagsdiagonalen. En drygt 50 mil lång väg som sträcker sig genom Sveriges inland, från Ödeshög i söder till Hudiksvall i norr. Från E 4 i Östergötland till E 4 i Hälsingland är den sex mil kortare. Längs diagonalen finns 30 000 företag och en halv miljon människor

Det var därför som kommunalrådet Evy Degerman ,c, från Bollnäs var med och invigningstalade. Hon passade också på att påminna Vägverket om att det fortfarande fattas några mil som ska rustas upp mellan Lamborn och Alfta.

Och det ska den bli, lovade Vägverkets direktör Christer Agerback från region Mitt i Härnösand.

Men han visste inte riktigt när. Det behövs 100 miljoner kronor till det jobbet och de närmaste fyra åren finns det 20 miljoner avsatta.

Kommunfullmäktiges ordförande i Falun Karl-Erik Pettersson, s, fanns också med bland gratulanterna. Han var tillfredsställd med att han fick var med och inviga ytterligare en del av riksvägen och lyckönskade Vägverket och alla trafikanter till att ytterligare en pusselbit var klar.

Och så påminde han om att även om riksväg 50 är viktigt så ska vägverket inte glömma bort att ta bort Salaproppen.

Som avslutning klipptes inga band. I stället bjöd Vägverket på fika, raggarbilskortege och underhållning av rockabillybandet Curly Phillips & the Knightriders.

SVEN HALLERDAL

Mer läsning

Annons