Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägdirektör ger inte upp om riksvägen

Annons

Trots att Ulrica Messing på olika sätt dömt ut det tänkta vägbygget i Ludvika så håller Vägverket skenet uppe.

- Alla möjligheter är öppna. Vi ska diskutera det här förutsättningslöst, dels inom Vägverket, dels tillsammans med kommunen.

Det säger Christer Agerback, vägdirektör vid Vägverkets region mitt.

Nu säger infrastrukturminister Ulrica Messing att vägbygget skulle medföra betydande negativa miljökonsekvenser. Då är det väl helt kört?

- Man ska inte dra för långtgående slutsatser av ett svar på en fråga från en riksdagsman (moderaten Rolf Gunnarsson).

- Vi får undersöka lite mera vad som ligger i svaret. Det är ju alltid så med vägprojekt i närheten av större tätorter att de innebär betydande miljöpåverkan, säger Christer Agerback.

Men är det inte allvarligt att arbetsplanerna för vägbygget upphävts?

- Det allvarligaste är att det inte finns pengar och upphävningen av arbetsplanerna är en följd av det. Teoretiskt kan vi i framtiden komma tillbaka med samma arbetsplaner men då krävs det betydligt bättre motiveringar till varför vi vill bygga enligt dessa planer.

- Självklart innebär regeringens beslut att vi måste titta på allt igen. Men vi hade inte lagt fram förslaget om vi inte hade tyckt att det är det bästa vägalternativet.

Allt talar för att ni måste föreslå en ny sträckning för att det ska bli ett vägbygge?

- Ja, det måste ingå i diskussionerna men var vi landar vill jag inte spekulera om i dag. I första hand måste vi titta på vad vi kan göra åt den befintliga sträckningen eftersom vi vet att det kommer att dröja väldigt många år innan det kan bli en ny väg, konstaterar Christer Agerback.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons