Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vågar mina barn gå ut?

Annons

Bakgrunden till hennes undran är att djurbeståndet ändrat karaktär kring familjens tomt i Garsås.

- För några år sedan var det rådjur och älgar här var och varannan natt. Nu är älgar och rådjur som bortblåsta. Istället ser vi björnspår och vargspår. För en vecka sedan observerade en granne en varg klockan nio på morgonen intill vår tomt.

Enligt Bodil Östblom känns den senaste utvecklingen obehaglig.

Dels för de lokala jägarnas frust-ration över att rådjur och älg försvinner, dels för det nya läge som rovdjurens närvaro ger för hennes barn.

- Varje morgon går min åttaårige son, klocka tio minuter i sju, 200 meter upp till bussen. Kan han fortsätta att gå dit utan risk? Kan jag fortsätta att släppa ut min fyraåriga dotter på tomten? Kan länsstyrelsen ge någon garanti för att vargen inte angriper mina barn?

Enligt Marcus Elfström på länsstyrelsen finns det statistiskt sett inget belägg för att varg angripit människor.

Han påpekar att vargen inte är rädd för byggnader och bilar, till exempel. Därför kan den röra sig i byar nattetid. Det kan betecknas som ett naturligt beteende.

Marcus Elfström konstaterar att ett naturligt beteende hos vargen är att den är skygg för människor. Människor som rör sig och pratar högt medför att vargen blir försiktiga och förmodligen lämnar platsen. Känner vargen obehag drar den sig undan.

- Jag ser det som det minst sannolika scenariot att vargen skulle angripa människor, säger Marcus Eflström.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons