Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Våga dansa och sjunga"

Annons

Roger, Sonny, Kenickie och Doody i Burger Palace Boys, ett gäng i musikalen Grease, gör sitt bästa för att framstå som tuffa och häftiga.

- Det är lite så vi grabbar är och fungerar, konstaterar Rikard, Erik, Simon och Joel, som gör de fyra rollerna i Evenemang i Gagnefs uppsättning av musikalen.

De konstaterar att de flesta pojkar och flickor redan i unga år växer in i mer eller mindre ste-reotypa könsroller och ägnar sig åt helt skilda sysselsättningar. Förenklat uttryckt skulle man kunna säga att killar sysslar med sport och bilar medan tjejer ägnar sig åt dans, sång och hästar.

- När jag gick i grundskolan vågade jag absolut inte sjunga. Väldigt många tonårskillar tycker att sång och dans är töntigt och tjejigt, konstaterar Erik.

Sedan 1990 har Musik- & dansskolans i Gagnef haft över 1 000 danselever. Men bara ungefär 15 av dem är pojkar.

Rikard, som musicerar i Gagnef Windband, blev tänd på att spela musikal när han för två år sedan såg Gagnefsuppsättningen av I hetaste laget:

- Den var sååå häftig.

- Även om man som kille är musikintresserad så är man inte musikalintresserad. Jag tror att det är just dansmomentet som avskräcker, funderar Joel.

Som medlem av den musikaliska Parksläkten från Djura har Simon en naturlig relation till sång. I princip gick han direkt från babyskrik till körsång, men även han har varit aningen tveksam till dans.

- Samtidigt vet jag att många är avundsjuka på dem som vågar dansa, säger han.

Nu hoppas han och hans kamrater i Burger Palace Boys kunna bidra till att förändra killars inställning till sång och dans.

De övar tre dagar i veckan - fredagar, lördagar och söndagar - och tillstår att de längtar till övningarna.

- När jag gick på audition och testade för en roll i Grease upptäckte jag hur fantastiskt roligt det här är. Jag kom med och uppriktigt sagt har jag älskat varenda ögonblick av förberedelserna. Eftersom jag aldrig tidigare sysslat med vare sig dans och sång eller teater är det mycket krävande, men jag har inte ångrat mig en enda sekund, förklarar Erik, som önskar att fler fick uppleva det kamratskap och den laganda som finns i Grease-ensemblen.

- Jag har tidigare ägnat mig åt bland annat ishockey och fotboll, men även om det var roligt kan det inte konkurrera med det här. Hockey och fotboll är faktiskt inte ens i närheten av musikal, fastslår han och uppmanar alla yngre killar att ge dansen och sången en chans.

Fotnot: Grease i Lindberghallen i Djurås har premiär den 6 november. Ensemblen består av 20 personer, varav flertalet ungdomar, och hela uppsättningen beräknas omsätta 480 000 kronor.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons