Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väg eller sjötomt?

Annons

Mediaföretagaren Åke Bergman och de allra senast tillkomna husägarna i Backbyn, Niklas Schultz och Denise McCluskey från Stockholm.
Det är kontrahenterna i den historia som kommit att störa idyllen.
Fram till dags dato har såväl kommunala myndighetspersoner, som polis, åklagare och Lantmäteriet varit inkopplade på ärendet där en väg längs strandlinjen blivit en het fråga.
Men ur det nya husägarparets synvinkel sett finns det ingen allmän väg genom deras tomt.
Och för att markera detta har de planterat buskar vid den ena tomtgränsen och ett jordlass vid den andra. Resultatet blev att inga bilar längre kan köra förbi.
I varje fall inte längs stranden. All biltrafik är hänvisad till Löknäsvägen som smiter förbi på den övre sidan.

Detta inkluderar Åke Bergman som i åratal använt ”strandvägen” som slutar på hans gårdsplan. Han vägrardock att kommentera saken och det enda svaret på tidningens frågor är:
- Inga kommentarer.
Därmed också sagt att känslorna började svalla i samma ögonblick de nytillkomna förklarade att de inte ville ha någon biltrafik över tomten.
- Vi köpte en sjötomt, påpekar Niklas Schultz.
Det tycker han och hans sambo egentligen skulle kunna räcka som argument.

Men det visade sig att den förändring som de nya husägarna introducerade inte svaldes utan vidare. De polisanmäldes för egenmäktigt förfarande.
Polisutredningen blåstes dock av i veckan.
- I tisdags meddelade åklagaren att ärendet är avskrivet, åtminstone för tillfället, uppger Jan Gustavsson, närpolischef.
- Vi visste inte ens att vi varit polisanmälda, påpekar Niklas Schultz.
Någon motanmälan är inte aktuell. Däremot har de sänt över de handlingar som anses styrka deras uppfattning till åklagaren.
Ärendet utreds för närvarande av Lantmäteriet.
- Men det är inte vi som begärt utredningen, förklarar Niklas Schultz.

Att åtgärderna för att stoppa biltrafiken uppfattats som drastiska i grannskapet är de väl medvetna om. Samtidigt gör de vad de kan för att tona ner situationen.
- Vi förstår hur en del upplever det. Här kommer vi från storstan och spärrar av en väg som man ”i alla tider har åkt på”.
Niklas Schultz förklarar att hindren inte sattes upp på en gång. Han berättar om flera försök att föra en dialog med Åke Bergman. Men när denne inte lyssnade såg han och sambon ingen annan lösning än att blockera för biltrafiken.
- Men vi vill inte irritera i onödan, och vi har inte satt någon på pottan. Det går fortfarande att ta sig fram till husen, på den rätta vägen.
- Vår ankomst har medfört en förändring, och det kan vara svårt att ta.
- Men, när man tittar lite närmare på saken så är det inte alls självklart att det ska gå biltrafik över vår tomt.
Niklas Schultz hänvisar exempelvis till adresserna i grannskapet. Samtliga bor på Löknäsvägen.
- Vi har exempelvis Löknäsvägen 10.
Nämnas kan i sammanhanget att Åke Bergmans adress är Löknäsvägen 16.

Niklas Schultz och Denise McCluskey betraktar saken som solklar. Vägen över deras tomt har inget namn och finns egentligen inte resonerar de.
Vad säkerhetsaspekten beträffar har dessutom räddningschefen Veikko Koskelainen meddelat att vare sig buskar eller jordhög utgör något hinder.
- Det är Löknäsvägen som gäller, Koskelainen sa att räddningsfordonen ändå inte kan ta sig fram via vår tomt eftersom det är för smalt.
- Hur som helst, vi känner oss inte speciellt trakasserade av grannarna. Jag kommer ursprungligen själv från en liten by i Värmland, berättar Niklas Schultz
- Så jag vet hur det kan vara i småbyar när något invant förändras.
Tilläggas kan att i väntan på Lantmäteriets utredning har båda parterna anlitat advokat.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons