Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våg av hot mot skolor efter massaker

Annons

Massakern på Virginia Tech har utlöst en våg av mordhot i USA. De mer eller mindre allvarligt menade hoten kommer från personer som ser mördaren som en förebild.

Fredagen var årsdagen av massakern på Columbine High School 1999, då två gymnasister sköt ihjäl tolv kamrater och en lärare och till slut tog sina egna liv.

De anhöriga till de 32 dödsoffren på Virginia Tech har upprörts av att mördaren, 23-årige Cho Seung-Hui, har fått sådan publicitet. Om och om igen har tv-kanaler visat honom poserande med mordvapnen.

Hoten efter måndagens massaker är av varierande slag.

En gymnasist i Fort Smith i Arkansas ristade in på en skolbänk att han ville bli "en hjälte" som Cho. Det ledde till att han greps av polis.

En webbdesigner, 32-årige Cristobal Fernando Gonzalez, greps efter att ha hotat döda 50 elever på San Diego State University.

Han häktades sent i torsdags.

Mängder av skolor runtom i USA stängdes i torsdags. Minst tio personer greps eller förhördes.

Två elever greps för att ha tagit med sig skjutvapen till skolan.

I två städer i Kalifornien, Yuba City och närbelägna Marysville, låste lärarna dörrarna, drog ner persiennerna och höll 22|000 skolbarn instängda hela dagen. Det var för att 28-årige Jeffery Thomas Carney sagt till en präst att han skulle genomföra en mordorgie som skulle få Virginia Tech-massakern att "verka beskedlig".

Carney, som bott i Yuba City och är amfetaminmissbrukare, berättade att han hade ett automatvapen, sprängmedel och gift och att han hoppades att bli dödad av polisen.

Carney har gripits flera gånger, senast den 4 april, men är nu fri mot borgen.

Virginias guvernör Timothy Kaine har tillsatt en kommission som ska utreda måndagens massaker på Virginia Tech.

Några av de frågor som ska besvaras är vilken kontakt Cho hade med hälsovårdsmyndigheterna och vilken behandling han fick eller inte fick för sina psykiska problem.

Enligt släktingar i Sydkorea var han mycket tyst som barn, familjen oroade sig för att han kanske var stum och en morbror säger att Cho fick diagnosen autism när han kom till USA.

TT

Mer läsning

Annons