Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Væstfolk bjöd på gränslös musikalisk utflykt

Annons

Væstfolk är en bunt gränsfall - i dubbla bemärkelser - och de uppträdde i Fors kapell på onsdagskvällen. Det var Malungsdottern Ann-Sofi Nilsson som plockat med sig två kumpaner från studietiden på Ingesundsskolan för en tonfylld afton med folkmusik och visa som huvudsakliga signum. Men den musikaliska utflykten ledde också till såväl Antonio Vivaldi som Allan Edwall.

Væstfolk består av Ann-Sofi Nilsson, Klas Anders Haglund, Arvika, och David Sundberg, Strömstad. Gruppnamnet kommer sig av att alla tre är från västsvenska kommuner som gränsar till Norge.

- Så vi känner oss som gränsfall, meddelar Ann-Sofi Nilsson med ett leende.

Gränsaspekten tar sig också uttryck i trions repertoar där olika genrer lieras i såväl finstämt som svängigt. Vidare äger det norska æ:t i gruppnamnet full relevans; musikkvällen innehöll åtskilliga alster med norskt ursprung.

Klas Anders Haglund har dessutom norska anor och dessutom vistades Ann-Sofi Nilsson under sin ingesundska studietid också en period som utbytesstudent i Voss på andra sidan kölen.

- Det satte nog spår i repertoaren, medger Ann-Sofi Nilsson.

Och inget ont i det; de norska inslagen smakade inte alls fel men säger inte riktigt hela sanningen om kvällens musikprogram. Takter ursprungligen framsnidade av Lejsme Per och Dansar Edvard figurerade i all sämja med polskor från Svanskog och Gunnarskog, Allan Edwalls "Far" och stycken av klassikerna Vivaldi och Bach för att ge några axplock.

Onsdagsauditoriet som tog del av trions kunnande omfattade ett 70-tal personer. Och att de væstfolkska klangerna gick hem kom i dagen dels i den hjärtliga responsen och tackapplåderna, dels i att åtskilliga medvetet och omedvetet satt och taktade med klövarna i kapellgolvet till de mer svängiga partierna.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons