Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vädret viktig roll i bygdespel

Annons

Ingmarsspelen och Trollbröllopet är, till handlingen, väldigt olika. Men när det gäller det ekonomiska har arrangörerna samma målsättning: Tillräckligt många besökare måste lockas för att säkra framtiden. På det planet skiljer sig spelen. Ingmarsspelen drog i år 1 600 besökare, varav 1 400 var betalande. Det är en minskning sedan förra året, då 1700 kom till Storänget under speldagarna. Ingvar Sivertsson, kassör för Ingmarsspelen, sammanfattar läget:

- Vi har absolut gått med förlust, men än kan jag inte ge några exakta siffror.

Orsaken till förlusten är inte recensionerna. För de har höjt Ingmarsspelen till skyarna. Det var vädret som förstörde. Spelens ordförande Malte Sandström är besviken.

- Vädrets makter var emot oss, säger han.

- Det var bra med publik fram till sista dagarna. Då tappade vi på grund av regnet, säger Ingvar Sivertsson.

Enkäter som delades ut till publiken kom tillbaka med positiva omdömen.

- De flesta har gett spelet som helhet en femma, säger Sivertsson.

Han tycker också att årets kringarrangemang borde ha varit ett sätt att dra fler familjer till festplatsen.

- Men vi vet ju inte om det har lett till mer publik, eftersom det inte går att mäta.

Årets satsning på åttondeklassare har inte heller nått upp till förväntningarna. En inbjudan skickades ut till alla skolor med åttor i Dalarna.

- Men det har varit dålig respons. Informationen har inte gått från rektorerna ut till eleverna, säger Sandström.

Under de kommande veckorna ska Ingmarsspelens arrangörer träffas och diskutera ekonomin och framtiden.

- Vi hoppas att det ska kunna fortsätta. Sedan vet vi ju inte heller hur det blir med Himlaspelet, det kan ha en inverkan på oss, säger Sivertsson.

Trollbröllopets arrangörer hade däremot tur med både väder och publiksiffror. Mer än 3 000 personer, varav 2 200 betalande, kom och såg föreställningen som spelades från fredag till söndag förra veckan. I och med det lär spelet även få se sitt 71:a år.

- Det har gått lysande. Vi har haft de bästa publiksiffrorna på sex år, säger Mats Gyllenvåg som sitter i Trollbröllopets ledning.

Han har kunnat konstatera att årets spel gått med vinst. Det tror han bland annat beror på att bygdespelet är uppbyggt av ideellt arbete. Därför behöver de inte så många betalande besökare för att det hela ska gå runt. Men Gyllenvåg är samtidigt lite orolig för hur det ska gå för de andra bygdespelen.

- Att de andra spelen går dåligt gynnar inte oss. Publiken blir nog mer intresserad av bygdespel om det går bra för alla, säger han.

MARTINA FRISK

Mer läsning

Annons