Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vädret engagerar läsarna!

Annons

SMHI:s väderrapportering engagerar läsarna. I förra veckan berättade jag om en läsare som var missnöjd över att Falun aldrig finns med i tidningens och radions rapportering när det gäller väderuppgifter.

Inlägget väckte väldiga känslor. Telefonen har gått varm i flera dagar från läsare som tycker att det är "både synd och skam" att inte vädret i länets residensstad ges sådan status att det syns i mediernas information.

Från södra Dalarna har det också kommit flera samtal med synpunkter på SMHI:s väderrapportering. Henry Timmes i Bondbo söder om Hedemora tycker att även den södra länsdelen borde vara intressant i sammanhanget och påpekade de många jordbrukare i Avesta, Hedemora och Säter som berörs av väderutvecklingen.

Henry är själv en hängiven väderobservatör. Ända sedan 1944 har han, av eget intresse, noterat temperatur och nederbörd i Bondbo. I de många anteckningsböckerna finns också vårtecken och andra förändringar i naturen nedtecknade.

Arne Sundström i Grycksbo är en annan hängiven väderobservatör som tillhör sällskapet "Väderbitarna", med ungefär 200 medlemmar i hela landet.

Arne har sedan 1959 fört statistik över väderläget i Grycksbo och det var också Arne som gjorde mig uppmärksam på att Falun har haft en väderstation allt sedan 1860!

Knappt hade samtalet från Grycksbo avslutats förrän nästa överraskning fanns i telefonluren.

Det var 81-årige Erik Johansson i Falun som ringde och berättade att han fortfarande lämnar väderuppgifter till SMHI! Varje morgon och kväll tar Erik telefonen och knappar in temperatur och eventuell nederbörd. Med andra ord finns det dagliga uppgifter hos SMHI om väderutvecklingen i Falun. Väderrapporteringen fortsätter med hjälp av Erik Johanssons mätutrustning, som han har hemma på tomten i Lugnetområdet.

Tack vare samtalet från Erik

Johansson fick jag också lära mig att Faluns tidigare väderstationer var placerade vid vattenverket och televerket innan stationen flyttades till Lugnet.

Uppgifterna om Erik Johanssons dagliga rapportering till SMHI gjorde mig konfunderad. Rimligen måste det finnas väderuppgifter från Falun att återge i tidningen.

Därför ringde jag Johan Groth vid SMHI i Norrköping som jobbar med att förse medierna med väderuppgifterna.

Groth kunde bekräfta att Falun har en väderstation, eller klimatstation som den rätteligen kallas, men blev mig svaret skyldig när det gäller anledningen till varför Falun inte rapporteras till tidningen.

I enlighet med svensk förvaltningstradition har jag och Johan Groth nu tillsatt en snabbutredning som senast i nästa Bonus ska ge klart besked om vad som kan göras för att återge Falun väderstatus i tidningen!

Mer läsning

Annons