Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vädjar om hjälp - efter 21 år

Annons

I åratal har mamman kämpat för att få upprättelse.

Först 1995, när pojken var 12 år gammal, stod det klart att hans skador orsakats av den utdragna förlossningen.

Mamman drog i gång en rättslig process, men hennes talan avvisades slutgiltigt av Högsta domstolen förra året då ärendet ansågs preskriberat. Däremot dömdes hon att betala rättegångskostnader på närmare 100 000 kronor.

Trots bakslaget ger inte mamman upp. I ett brev till landstinget presenterar hon nu nya uppgifter som hon fått från en av barnmorskorna vid förlossningen.

Barnmorskan har, enligt mamman, berättat att inblandad personal under flera timmar sökt få kontakt med läkaren, men att han över huvud taget inte var tillgänglig.

Till sist fick en överläkare göra kejsarsnittet. Ändå är den ordinarie läkaren noterad som operatör i såväl förlossningsjournal som operationsberättelse.

"Barnmorskans berättelse... visar nu att inblandade läkare funnit anledning att dölja sanningen", skriver mamman i sitt brev.

Hon anser att läkarna utsatt henne och hennes son för en "närmast ofattbar kränkning" och lägger hela ansvaret för det livslånga lidandet hon och sonen drabbats av på landstinget. Hon menar också att landstinget genom att dölja sanningen berövat dem möjligheten att föra talan om skadestånd eftersom så lång tid gått att preskription inträtt.

Därför vädjar hon nu om ersättning till sonen, vilket skulle innebära upprättelse för honom och en möjlighet till ett värdigare liv.

Landstingets chefsjurist Kerstin Cederberg konstaterar att det här ärendet är avslutat för landstingets del, efter Högsta domstolens utslag förra året.

- Hur vi ska hantera det nya som kommit fram, kan jag inte uttala mig om än. Jag kommer att samråda med Alf Johansson om detta, säger Kerstin Cederberg, som hoppas att mamman ska få besked före sommaren.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons