Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vädjade till länsrätten om körkortet

Annons

”Mister jag körkortet så har jag inte längre något att leva för”. Så sade den 57-årige Borlängebon som överklagat länsstyrelsens beslut att dra in hans körkort på grund av missbruksproblem.

Länsrätten tyckte synd om mannen – och lät honom behålla körkortet.

Det är ytterst ovanligt att en person som dömts för rattfylleri, eller som inte hållt sig nykter under en bestämd period, får behålla sitt körkort.
Länsstyrelsen drar in körkortet, och länsrätten fattar oftast samma beslut.

– Det hör till undantagen att vi ändrar länsstyrelsens beslut. Vi har ju inte någon mer liberal hållning än länsstyrelsen till alkohol och bilkörning, säger Ingvar Andersson, rådman vid länsrätten.

Andersson var skiljaktig i länsrättens beslut att låta 57-åringen behålla körkortet, men fick vika sig för majoriteten, de tre nämndemännen.

57-åringen dömdes för grovt rattfylleri 1997 och fick körkortet indraget i två år. 2001 fick han ett nytt körkort, förenat med villkoret att visa läkarintyg på ”ett nyktert levnadssätt”.

Men samma år återföll han i missbruk, efter ett års uppehöll. Han omhändertogs enligt lagen om vård av missbrukare och vistas på behandlingshem.
Eftersom han inte lyckats hålla sig nykter återkallade länsstyrelsen hans körkort. Mannen överklagade beslutet till länsrätten, något som oftast brukar vara fruktlöst.

57-åringen, en inbiten veteranbilsfantast, hävdade att körkortet är livet för honom, och utan det har han inget. Han beklagade sitt återfall och föreslog att han skulle lämna dagliga nykterhetsprover bara han fick behålla sitt älskade körkort.

En handläggare vid socialnämnden i Borlänge lämnade ett intyg om att ett indraget körkort skulle kunna göra att livet rasade samman för mannen.

Tvärtemot vad som är brukligt så godtog nämndemännen i länsrätten mannens uppgifter och ändrade länsstyrelsens beslut. Borlängebon fick behålla sitt körkort, och fick istället en varning.

Rådmannen höll inte med. Han ansåg att mannen är att anse som opålitlig i nykterhetshänseende, och borde få körkortet indraget.

Mer läsning

Annons