Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vådaskottet "kan inte anses som ringa"

Annons

Polismyndigheten begär nu hos Rikspolisstyrelsens ansvarsnämnd att han ska prickas. Den vanliga påföljden är varning, men med hänsyn till omständigheterna krävs att han ska få den strängare påföljden löneavdrag.

Det var i maj polismannen hämtat sitt tjänstevapen ur vapenskåpet.

Polisinspektören tar med sig vapnet in i kommunikationscentralen där också två kollegor befinner sig. Han avser att ordna vapnet för bärande i tjänst och riktar det mot golvet, i riktning från de andra polismännen. Polisinspektören gör mantelrörelse och avfyrar vapnet i tron att det inte är laddat, varvid ett skott avlossas som träffar det betongmaterial, täckt av linoleummatta, som utgör golv. Kulan förorsakar en smärre fördjupning i golvet, men inga ytterligare materiella eller personella skador.

Händelsen har prövats av åklagare, som nedlagt den inledda förundersökningen om framkallande av fara för annan på den grunden att anledning saknas att anta att brott som hör under allmänt åtal har prövats.

Polismyndighetens har gjort bedömningen att polisinspektören, genom att hantera vapnet felaktigt, av oaktsamhet åsidosatt vad som ålegat honom i anställningen. Felet kan inte anses som ringa när skottet avlossats i en lokal som inte är avsedd för vapenhantering och där dessutom två andra personer uppehöll sig. Därför anser polismyndigheten att det i aktuellt fall bör vara en strängare påföljd än varning.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons