Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad vill partierna göra åt den ökande segregationen?

Annons

Leif Lindström, v:

-Enda sättet att bryta segregation är genom arbete. Vi vill dela på de arbeten vi har och införa sex timmars arbetsdag. Vi är för friåret och för olika åtgärder, exempelvis plusjobben.

-Vi vill frigöra resurser till skolan och pröva annan pedagogik; mindre elevgrupper exempelvis. Och ha betygsfritt, dåliga betyg skrämmer elever, frånvaron är hög idag. Vi ska visa oss mer fysiskt i de här områdena för att få fler att rösta. Vi vill även ge extra bidrag till föreningar som öppnar för invandrarkvinnor, för att underlätta för dem att komma in i samhället.

Kenneth Persson, s:

-Vi måste se till att erbjuda folk arbete och utbildning. Och fortsätta ha ett bra företagsklimat. Då ökar intresset för samhällsfrågor och därmed valdeltagandet. Det är naturligt att de med låg inkomst väljer att bo där. Det finns fina lägenheter till relativt bra hyror.

-De här områdena måste rustas upp ytterligare för att dra dit andra människor. Ett blandat boende är viktigt. Eleverna behöver bättre stöttning i skolan. Betygen borde avskaffas, de säger inte så mycket vad man kan. Möjligen ska man först ha betyg i nian för att kunna söka vidare.

Bruno Blomqvist, kd:

-Vi vill avidentifiera jobbansökningar. För att de som heter Muhammed och Ali inte ska sorteras bort direkt. Diskriminering bör också straffas hårdare. Långtidsarbetslösa ska få kommunala jobb; hjälpa inom vård och skola. Även erbjudas lärlingsjobb i företag. Språket är oerhört viktigt. Därför tycker vi att det ska vara obligatoriskt att läsa svenska i tre år när man kommer hit. Det är en förutsättning att gå där för att få bidrag.

-Vi måste satsa extra på skolor i sociala krisområden. Språkträning ska garanteras elever som är svaga. På sikt vill vi höja kvalitén på lärarutbildningen, bland annat genom högre lön. Då blir eleverna duktigare. Träffa invandrare och berätta vad vi vill göra för dem.

Ulla Olsson, m:

- Vi vill sprida ut eleverna på olika skolor. Inte under tvång utan göra reklam för andra skolor och tala om att det inte är så bra att välja en skola där allt för många talar samma språk. Då finns risk att man lär sig sämre svenska.

-Sedan vill vi ge bidrag till arbete istället för socialbidrag. Även sänka arbetsgivaravgifter för att underlätta för personer som inte varit ute i arbete tidigare. Ett arbete ger bättre ekonomi och större status. Har man arbete och känner sig delaktig i samhället blir det mer angeläget att rösta.

Lena Reyier-Ingman, c:

-Skapa mer arbetstillfällen och utbildning. Få igång fler företag genom att ge rådgivning och hjälp till de som behöver. Sedan vill vi att det ska bli lättare att anställa ungdomar genom att underlätta regelsystemet för att komma in i företag. Om arbetet sedan inte passar dig eller arbetsgivaren tycker vi att man ska kunna bli avskedad på ett enklare sätt.

-Utbildningen behöver mer resurser. Bra grundkunskaper är viktigt för en bra start i livet. I valrörelsen ska vi finnas mer ute bland människor.

Nils Gossas, mp:

-Anställa fler inom kommunen, satsa på att ge de här människorna någon form av arbetslivskontakt. Anställda i kommunen måste spegla strukturen i befolkningen. Vi tycker att Tunabyggen ska erbjuda nyinflyttade invandrare boende som inte är alltför dyra i andra områden än dessa.

- Sedan måste vi informera mer hur viktigt det är med utbildning. Budskapet måste gå fram att det är enda vägen till jobb i dag. I alla partier måste vi få bättre kontakt med de här grupperna.

DIAMANT SALIHU

Mer läsning

Annons