Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad väntar Östros på?

Annons

Nu är det valår och Thomas Östros påstår att han och regeringen inser att "med fler och växande företag stärker vi förutsättningarna för fler och bättre jobb" och han påstår vidare att nu ska han "gå vidare med nya satsningar för att stärka företagandet".

Den fråga fler borde ställa är: Varför har han inte redan gjort något? Som jag ser det är det ett problem att Östros och regeringen lovat liknade åtgärder förr men ännu inte hållit sina löften. Därmed tvingas man konstatera att de brister i trovärdighet. Om man har insikten borde man rimligen agera?

Svenskt Näringsliv är inte del av eller bundet till något politiskt parti. Vi är däremot passionerat engagerade i en rad samhällspolitiska frågor som påverkar företag och företagande. Vissa krafter, särskilt under ett valår, försöker göra oss partipolitiska men det är alltså helt grundlöst och fel. Vi driver enbart sakpolitik.

I kraft av sin insikt om problemen borde dock Östros och regeringen ta sitt ansvar. Tillsammans med den borgerliga alliansen har man redan i dag riksdagsmajoritet för behövliga förändringar av de många regler och villkor som begränsar företagandet och investeringarna i vårt land. Det är det enda sättet att öka sysselsättningen i den privata sektorn i vårt land.

Varför agerar då inte Östros? Varför vill han och regeringen skjuta på sina tänkta förändringar till tiden bortom 2010. Är det måhända med en from förhoppning om att vi ska hinna glömma deras valtaktiska löften?

Under tiden regeringen tvekar och väntar, pågår globaliseringen utan fördröjning. Antalet konsumenter och producenter i världen ökar dramatiskt år från år och detta faktum påverkar oss. Konkurrensen hårdnar men samtidigt öppnar sig nya marknader för dem som vill och kan utvecklas i takt med omvärlden.

Det tycks dock vara svårt för vissa aktiva socialdemokrater att genomföra helt nödvändiga företagstillvända åtgärder. Nyligen har den före detta LO-utredaren Jan Edling och den före detta samordningsministern (s) Jan Nygren levererat en rejäl bredsida mot dagens arbetsmarknadspolitik. Man föreslår bland annat att LAS (lagen om anställningsskydd) ska mjukas upp och att arbetsgivarperioden i sjukförsäkringen tas bort. Många minns säkert hur Kjell-Olof Feldt, i frågan om skatterna, tog bladet från munnen när han väl lämnat sin ministerpost.

Samtliga tre, tidigare aktiva socialdemokrater, ser numera behovet av en mer företagsvänlig politik. Deras "nya insikter" välkomnas naturligtvis av många företagare och arbetsgivare. Men måste man vara "före detta" för att man ska våga, alternativt tillåtas, att säga det som alla innerst inne redan vet?

Vad kommer Thomas Östros att säga när han senare lämnar den aktiva politikerrollen. Kommer vi då att få höra att han egentligen ville göra något annat än vad han gjorde under den tid han hade makt att förändra? Har vi råd att vänta på detta?

CARL STRÖM CARL STRÖM ÄR REGIONCHEF FÖR DALARNA INOM ORGANISATIONEN SVENSKT NÄRINGSLIV.

Mer läsning

Annons