Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad tycker styrelse- ledamöterna?

Annons

Att en anställd som har en årslön på 786000 kronor ska göra ett bra jobb anser nog de flesta vara en självklarhet. Ordföranden i styrelsen för Ludvikahem Gun-Britt Malmkvist anför emellertid den omständigheten som motiv för att bolagets vd Ingemar Lindvall när han vid 62 års ålder slutar sin tjänst får behålla 65 procent av lönen fram till ordinarie pensionsålder. På tre år kostar detta bolaget, drygt 1,5 miljoner plus arbetsgivaravgifter.

Lindvall har naturligtvis all rätt att sluta arbeta innan han uppnått ordinarie pensionsålder. Men i så fall får han enligt gällande regler göra ett förtida uttag av sin pension. Han får då vidkännas en reducering av pensionen, men med den extremt höga lön han haft under många år får han nog ändå en ansenlig pension.

De husvärdar, lokalvårdare och kontorister som inte klarar av att arbeta fram till pensionsåldern tvingas ta ut förtida pension, trots att de gjort ett bra jobb och trots att många av dem egentligen inte har råd.

Sådana här överenskommelser gör det svårt för oss att förstå talet om att det inte finns tillräckligt med pengar för vår verksamhet.

Förekommer det utöver överenskommelsen med Lindvall och den tidigare med Roger Stål fler liknande fall i vår socialdemokratiskt styrda kommun?

Övriga partiernas ledamöter i bolagsstyrelsen bör träda fram och motiverade sitt ställningstagande. Speciellt intressant skulle det vara att få höra hur vänsterpartiets representant motiverar sitt deltagande i beslutet. Och vad tycker arbetstagarrepresentanten i styrelsen?

EVA SCHENNING

Mer läsning

Annons