Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad pågår i Smedsbo?

Annons

Fordon lyfts bort, människor står som levande sköldar, övernattar i skogen och hotas av böter. Varför utsätter sig vanliga människor, bybor, för detta?

Sedan stadsbyggnadskontoret i Falun inbjöd oss, befolkningen, att tycka till om mastutbyggnaden har ett stort arbete lagts ner för att skydda Stora Aspan-området från en vidare sådan.

Med över 90 procent av den bofasta befolkningen i ryggen (namnunderskrifter mot mastetableringar) har arbetet känts både viktigt och stimulerande. Det vi vill är att bevara ett område där strålningen inte ska öka.

Vi har under många år ökat vår kunskap och genom många kontakter med politiker och tjänstemän i kommunen sökt nå en lösning.

Vi får ofta höra: "det går inte", någon annan sätter käppar i hjulet. Med god vilja från alla parter går detta att lösa. Både regering och PTS (Post- och telestyrelsen) har uttryckt att kommunen har det yttersta ansvaret, alltså bestämmer själv.

Jag har svårt att förstå att någon vill motverka en så stark folklig viljeyttring. Detta handlar mer om demokrati än paragrafer.

En mast kan man sättas upp när som helst, men i samma ögonblick som sändarna slås på har drömmen vi närde gått om intet. Det ska vi leva med resten av våra liv. I ett sådant läge ställer sig även bybor framför grävskopor.

GÖRAN SVÄRDSTRÖM

Mer läsning

Annons