Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad kostar vattnet egentligen?

Annons

Vattnet i Gagnefs kommun är betydligt billigare än supen på halta Lottas krog i Göteborg.

Priset är två öre litern i Gagnef, något som de flesta tydligen inte har en aning om.

Förmodligen är det fler som vet hur mycket halta Lotta tog för sina droppar.

En kundundersökning som kommunens gatu-v/a-avdelning gjort visar att endast elva procent av hushållen vet vad de betalar för sitt vatten. Inte mindre än 35 procent tror att priset är upp till 40 öre eller mer per liter. Hälften av de tillfrågade har ingen aning.

Närmare 400 personer svarade på frågor om bland annat v/a och avfallshantering och det visar sig att så gott som alla är nöjda med vattenkvaliteten.

Trots att så många inte vet vad det kostar att vrida på vattenkranen, uppger hälften av de svarande att de verkligen ser till att spara på spolandet. Anledning: Kostnaden. Var fjärde hushåll tycker nämligen att vattnet är dyrt.

När det gäller avloppet finns det en hel del märkliga uppfattningar bland hushållen.

Fimpar, snus, kaffesump, bomullstussar och matrester finns bland de "saker" som många inte tycker att det är speciellt skadligt att spola ned. De allra flesta inser dock att mediciner, färgrester och diverse kemikalier inte ska spolas iväg till reningsverken. De som är över 40 år verkar förstå skadan bättre. Dessutom har kvinnor en bättre förståelse för problemet än vad män har.

Drygt en tredjedel känner en mycket stor eller ganska stor tveksamhet till att slammet som kommer från reningsverken används som gödsel inom jordbruken.

Endast tre procent av de tillfrågade är ganska missnöjda eller mycket missnöjda med sophämtningen och avfallshanteringen. Det är lukt och fulla sopbehållare som vissa reagerar mot.

Ett hushåll av hundra källsorterar inte någonting, medan nästan alla andra sorterar glas, metallförpackningar och batterier. Oroande för miljön är kanske att 13 procent inte källsorterar rester av bekämpningsmedel och rester av olja och färger. Vart sådant tar vägen framgår inte av undersökningen.

Fotnot: För dem som eventuellt inte känner till halta Lottas pris kan vi upplysa om att det handlade om 15 öre...

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons