Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad katten släpade in

Annons

Det var något som låg och luktade illa på hallmattan häromdagen, nästan som något som katten hade släpat in (om jag hade haft en katt).

Ett reklamblad, lite amatörmässigt layoutat och frånstötande. Försiktigt bar jag det mellan tummen och pekfingret bort mot soppåsen men samtidigt kunde jag inte undvika att läsa vad som stod. "Rösta på nationaldemokraterna i EU-valet". Och därunder en av de mest idiotiska argumenteringar jag läst på länge.

Det gick ut på att om man röstade på (nd) så påverkar man de stora partierna och när de märker att (nd) får röster kommer de att lyssna och ändra sin politik, och kasta ut invandrarna.

Bladet lade sig fint på sin rätta plats, hopskrynklat i den röda påsen för brännbart.

Men samtidigt fortsatte tankarna. Hur kan någon tänka att de stora partierna skulle bry sig ett enda dugg om vi röstade på något extremistparti? De rycker förstås på sina kollektiva axlar och gör som de brukar. Bestämmer själva och lyssnar (ibland) på sina egna väljare.

Att påverka de stora partierna handlar förstås om att gå med, engagera sig och göra sin röst hörd. Gå på möten, knyta kontakter, tala för sina idéer och så vidare. I de flesta partier är man också varmt välkommen att vara med. Ofta är det svårt att få namn till listorna och personer som vill lägga sin fritid på politiken. Därför finns det stora möjligheter att förändra.

Men inte genom att rösta på något parti som visar upp sin främlingsfientlighet och bristande logik så tydligt att ingen kan ta det riktigt på allvar.

Anders Holmberg,

Falun

Mer läsning

Annons