Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad hände med hedemorapartiets vallöfte

Annons

Hur kan ni som politiker/förvaltningschefer tillåta att fler barn skrivs in på förskolorna?

Som ett mantra tycks ni upprepa att det ska inte bli fler barn närvarande bara fler barn inskrivna. En matematik som är helt omöjlig att förstå.

Oavsett hur barns vistelsetid på förskolan förläggs, innebär varje barn mer arbete. Det ska upprättas fler individuella handlingsplaner/ studieplaner eftersom varje barn ska ha en sådan enligt skolplanen.

Varje barn och dess föräldrar ska fortlöpande informeras och samverkas med angående kunskapsutveckling, skolsituation och trivsel. Varje barn som behöver blöjbyte ska få det oavsett hur många timmar per dag det är där. Varje barn som blöter ner sig behöver ett torrt ombyte. Listan skulle kunna bli hur lång som helst.

I kommunens avtal med Lärarförbundet, står att arbetsmiljön ska förbättras. Hur blev det med det?

I Södran den 7 februari skriver Regnbågsalliansen bland annat att den välutbildade och skickliga personalen på förskolorna ska klara av de extra barn som skrivs in för att korta kön.

Om detta verkligen är er åsikt om oss - varför lyssnar ni inte på det vi säger? Många av oss som arbetar på förskolorna har många år i branschen - vi vet vad vi talar om! Vi arbetar i verkligheten.

Vi känner till det Gunilla Brandt upplevde när hon tillbringade en dag på en förskola, nämligen att varje barn är en unik individ som måste mötas och respekteras som sådan. Dessutom har varje barn föräldrar som också är unika och ska bemötas varje dag.

Ärligt talat är vi ledsna, trötta och besvikna över att ni inte lyssnar på oss och inte tycks sätta någon tilltro till det vi för fram.

Hösten 2002 hade vi en stor partidebatt om våra stora barngrupper. Vi såg en film från SVT som lyfte fram olika experters samstämmiga åsikt att stora barngrupper inte är bra för barn. Hedemorapartiet sa då bland annat att "de tänker satsa stenhårt på mindre barngrupper och högre personaltäthet". Vad hände med det vallöftet? Folkpartiet ansåg att "fruntimmer och barn inte skulle få kosta" men att detta skulle ändras på. Vad hände sedan?

Det har varit otroligt glädjande att se det stora gensvar som vårt öppna brev givit i form av reportage och insändare. Så väldigt roligt att så många engagerar sig i barnen och deras framtid. Önskar bara att det sträckte sig till beslutsfattarna också.

Inför framtiden erbjuder vi oss åter att samtala med er politiker i bun så ni får vetskap om hur det ser ut på "fältet". Vi välkomnar heldagsbesök på våra förskolor så att ni får uppleva vår och våra barns verklighet. Fortsätt inte på den väg ni slagit in!

"Barndomen är ingen förberedelse för livet - den är livet!" Benny Marcel, Statens kulturråd.

CAMILLA NORBERG

Mer läsning

Annons