Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad går Dalarna miste om?

Annons

Varken han eller tidningen ställde frågan: "Varför får man läkare till vårdcentralen, när den drivs i privat regi men inte när den drivs i landstingets regi?"

Min alldeles egna hypotes är att människor trivs bättre på arbetsplatser som inte är större än att de går att överblicka och där man deltar i beslutsfattandet och därmed själv kan påverka sin vardag på jobbet!

Om alliansen tillsammans med Dalarnas sjukvårdsparti hade fått regera i mer än en månad, så hade det blivit möjligt för personalen på fler vårdcentraler att ta över verksamheten och utforma den efter egna idéer.

Finansieringen av vården ska förstås fortsätta att vara gemensam, men driften kan ha olika utformningar. Då hade det kanske blivit möjligt att få läkare även till Ludvika norra vårdcentral med flera vårdcentraler, där dyra stafettläkare försöker hålla verksamheten i gång.

I grannlänet Västmanland har ett socialdemokratiskt styre i landstinget släppt fram flera privata alternativ, till gagn för patienterna får man hoppas. (Det är faktiskt de som är huvudpersonerna i det hela.) Det är alltså inte socialdemokratin i sig som gör alternativ omöjliga utan den variant av socialdemokrati som finns i Dalarna.

Som nybliven ersättare i landstinget är jag förbluffad över den tilltalston som tillämpades av majoriteten.

Visst, alliansens företrädare var besvikna vilket märktes, men den arroganta och nedlåtande ton som majoritetens företrädare tillät sig var häpnadsväckande!

Alliansen kallas genomgående för "högerkartellen". Är det vi sett av maktspel i höst verkligen värdigt en demokrati?

Folkpartiet inbjöds av denna majoritet till förhandlingar och tackade nej, vilket har beklagats i Dalatidningarna.

Det är alltid svårt att sia om framtiden, men möjligheten för ett litet parti att påverka den politik som (s) med stödpartier fört i drygt åttio år, såg vi som liten.

Att ingå i en majoritet som någon sorts gisslan såg vi inte som en framkomlig väg att driva liberala frågor!

Vi tror till exempel inte att monopol är effektiva.

Nu får vi i stället bedriva en aktiv oppositionspolitik och ladda för valet 2010.

KERSTIN SÖDERBAUM FLETCHER

Mer läsning

Annons