Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är moderat populism?

Annons

I moderat politik är bland annat kulturen en mycket viktig del och det är ej kulturfientlighet eller populism, när man vill renodla landstingets ansvar till sjukvård.

De flesta anser att landstingets främsta uppgift är att se till att vår sjukvård blir bra. Om dess huvudman låter den ske i offentlig regi eller privat är egalt. Huvudsaken är att landstinget lever upp till sin viktiga uppgift att sköta medborgarnas skattepengar för sjukvård på ett tillfredsställande sätt. Det gör man inte med dagens synsätt och organisation. Landstinget sysslar med allt.

Varje år har man underskott på många miljoner. Underskott läggs inte till underskott som i normal verksamhet utan man börjar från noll varje år. Hur detta går till vore roligt att veta.

Har man sagt "A" bör man även säga "O". Man måste värna om lekamligt välstånd och kulturintressen för att må bra. Det ska alla få, oavsett plånbokens storlek. Det är viktigt för både mental och fysisk hälsa.

Det är en viktig form av friskvård och kan även ge snabbare tillfrisknande vid sjukdom.

Man kan dock ifrågasätta vilken huvudman som är bäst skickad att företräda dessa intressen. Idrottsutövning i olika former är också en ny typ av friskvård.

Konstigt att inte landstinget tar fullt ansvar för fotboll, friidrott, orientering. Då kunde ännu flera byråkrater anställas och ett antal nya politiker väljas att leda ännu flera verksamheter.

Det vore klädsamt om man delade med sig av ansvaret och insåg sin egen begränsning. Det kan ju finnas andra än landstingspolitiker med till-hörande administration som kan vara aktörer i vårt samhälle. Vad säger att landstingen är bäst på att sköta kulturen?

Moderaterna anser att en av erforderliga åtgärder för att få en väl fungerande sjukvård är att nuvarande huvudmannen, landstinget, koncentrerar sig på den uppgiften och ej splittrar sin "kraft."

Övrigt måste finnas ett väl fungerande och välmående samhälle som överförs till andra aktörer.

Tingens ordning måste då ändras, vilket inte bara gäller Dalarna och dess landsting. Statliga anslag till exempel regionmusiken gick tidigare direkt, utan mellanadministration, till mottagarna. Regionmusiken är nu ersatt av länsmusikorganisationer och staten lämnar den större delen av erforderliga bidrag till landstingen för vidare fördelning. Det gäller även andra verksamheter som landstinget är inblandat i.

Det är således en riksdagsfråga hur ekonomi och organisation av landstingens kringverksamheter ska ordnas och om förutom statliga skattepengar delar av landstingsskatten ska nyttjas till annat än sjukvård.

Moderaterna har många gånger deklarerat sin åsikt: Bort med kringverksamheterna! Förslaget bör kontrolleras genom övergripande och opartiska utredningar om bäst skickade organisationer och mest ekonomiska sätt att nyttja våra skattemedel. Därefter kan ageras.

Moderaterna tror att sådana utredningar kommer att ge till resultat att landstinget ska bara syssla med sjukvård. Skatteväxling kan, exempelvis, vara ett sätt att med rätta organisationer få bibehålla ett brett kulturutbud. Mycket troligt att man får ut mer av skattepengarna med en annan organisation. Bara låta medborgarna betala mera skatt i tron att det är bästa och effektivaste sättet för att de ska få det bättre, är inte rätt melodi.

En konkurshotad industri ser över sin organisation och höjer inte ostraffat priserna på sina produkter. Man ser till att göra dem billigare och bättre för att bli säljbara och få företaget att överleva. Tänk om motsvarande tankar beträffande sjukvård behövde finnas inom landstingsväggarna!

BENGT EKSTRÖM

Mer läsning

Annons