Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vackrare natur än kring Rämma är svår hitta

Annons

Om natten kommer ljusen från sju vindkrafttorn på Granberg att speglas i Rämmasjön. Dubbla antalet rödljus kommer då att blinka på berget och på vattenytan och tystnaden störs av ljudet från vindkraftverken. I Rämma är så lyhört. Ljud studsar mot temperaturlagret i atmosfären och reflekteras långt från källan. Dessutom tillkommer det lågfrekventa ljud, som färdas mycket längre än det hörbara svischandet och har förorsakat sjukdomssymptom för folk i närheten av vindkraftverk i England.

I Skåne skrämmer man bort råkor med hjälp av ljudet. Inte undra på att Åsens Vindkraftförening inte vill ha några vindkraftverk på hemmaplan, bara andelar på annat håll. Och den orörda naturen runt Rämma vill man klottra ner med vindkraftverk. Nu lär man inte längre kunna skylla på att det blåser för litet på Ugsisberg (548 meter över havet), som NEG-Miconsäljaren, Jan Olov Dahlin, hävdar i miljökonsekvensbeskrivningen. Enligt Dahlin visar aktuella vindmätningar på Fjällberget i Ludvika att där mycket väl går att bygga vindkraftverk - på 469 meter.

På Ugsisberg har man mätt med bara en 40 meters mast men på Granberg med en 60 meters. Kan detta vara seriöst? Först och främst är han ju säljare och har till uppgift att dra in pengar till företaget Enda anledningen till man till varje pris ska upp på Granberg med sina vindkraftverk är förstås att man då får sälja fler än på Ugsisberg. Och vad menar egentligen den ledande miljöpartisten i Landstinget Jämtlands län, J O Dahlin, med miljöhänsyn. En vackrare natur än den kring Rämma är svårt hitta.

Men tydligen är inte hänsynen till miljön av så stor vikt om det gäller att tjäna pengar. Då placerar man gladeligen en storskalig industrianläggning i en värdefull rekreations- kultur- -och naturmiljö. Samtidigt konstaterar han belåtet i miljökonsekvensbeskrivningen att fiskarna nere vid älven sommartid slipper se minsta skymt av vindkraftverken för de måste ju få vistas i en orörd miljö. Miljön för oss som vistas i sportfiske-eldoradot på Rämmasjön sommar som vinter ger han blanka katten i.

Ingrid och Palle Hedman

Mer läsning

Annons