Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vackert men våldsamt Göteborgskalas

Annons

Vackert väder, glada människor, musik och uppträdanden å ena sidan.

Fylla, misshandel, rån och knivbråk å andra sidan.

Ännu ett Göteborgskalas är till ända.

Tiotusentals människor har rört sig i ett nästan tropiskt varmt Göteborg under det nio dagar långa Göteborgskalaset.

Det har fungerat enligt planerna, sammanfattar Mia Samuelsson, projektledare för kalaset.

Mest nöjd är hon med samarbetet med de stora institutionerna i staden.

På Götaplatsen har Göteborgsoperans balett visat upp sig och även symfonikerna, det var härligt.

Som vanligt har kalaset fått både ris och ros av göteborgarna. En del av klagomålen handlar om för höga ljudnivåer.

Vi kontrollerar varje konsert och håller oss inom lagens gränser. I år har folk förresten också klagat på att vi har haft för lågt ljud, säger Mia Samuelsson.

Baksidan av kalaset tycker Mia Samuelsson är alla de som drabbas av någon form av brott. Och det är en hel del, enligt polisen i Göteborg. 181 brott anmäldes de första sju dagarna.

Det blir alltid stökigt på stan i samband med sådana här arrangemang, säger vakthavande poliskommissarie Ingvar Bjerrefors vid Göteborgspolisen.

Sammanställningen av brott begångna under kalaset kommer senare under veckan.

Det har varit en hel del rån och många fickstölder, men min känsla är ändå att det har varit något lugnare i år än förra året, säger Ingvar Bjerrefors.

Göteborgspolisen har haft förstärkning från hela länet. Den kom väl till pass under de kvällar som några olika ungdomsgäng bråkade med varandra. I samband med ett av gängbråken knivskars en ung man i övre tonåren allvarligt.

Tre våldtäkter och ett våldtäktsförsök är också anmälda.

Förutom polisens insatser har flera ideella organisationer varit på plats under veckan. Nattvandrare från olika städer i Västra Götaland har rört sig i stadskärnan på nätterna.

Vi har varit ungefär 250 vuxna som har vandrat, säger Reine Emanuelsson, som har varit samordnare för Nattvandrarna under kalaset.

Syftet är att ha en dämpande effekt på de många ungdomar som rör sig ute på nätterna. En del har fått hjälp att komma hem när de har varit för berusade.

Men mest av allt har vi pratat om allt möjligt som kärlek, föräldrar, skolan. Ungdomar verkar ha ett uppdämt behov att behöva prata med vuxna, säger Reine Emanuelsson.

TT

Mer läsning

Annons