Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väcker historien till liv

Annons

På väg ut till Kolarbo passerar vi golfbanan i Prästhyttan. Lars Westlund kastar en blick på ett par golfspelare.

- Förr gick där hästar som drog kärror, nu är det tvåbenta kärrdragare, säger han med ett leende på läpparna.

I sex års tid har han arbetat med att märka ut gamla torp i trakten. På små uppsatta tavlor finns intressanta levnadsöden återgivna. De tre senaste åren har han haft hjälp av Lennart Gunnarsson med att tillverka och placera ut namnskyltar.

Nu finns det 25 tavlor med berättelser, 125 namnskyltar och 52 vägvisare uppsatta utmed skogsvägarna.

Det är många meter rörstolpar och tryckimpregnerat virke som gått åt. En del av materialet har Lars Westlund och Lennart Gunnarsson bekostat själva. Lars beräknar bensinkostnaderna för att transportera ut materialet till drygt 6 000 kronor.

- Men det mesta har vi fått av hjälpsamma personer och firmor i Hedemora. Till dessa riktar jag ett stort tack, säger Lars.

Ingvalsbenning-Turbo hembygdsförening har stått för materialkostnaden till 21 av tavlorna.

Med lie, busksax och såg har Westlund sett till att stigar till torpgrunderna hålls öppna. Han är dock orolig över att allt slit ska vara förgäves.

- Jag är 79 år gammal nu och orken tryter. Tyvärr verkar inte hembygdsföreningen vara intresserad av att sköta underhållet. Finns det någon som är villig att hjälpa till så kan denne ringa mig, säger han.

Vi passerar infarten till Kockbovägen, efter cirka 400 meter stannar vi vid Kyrkfallet. Där har Lars hittat stengrunden efter ett kapell som uppfördes år 1350. Där finns en äng.

- Det är en vigd kyrkogård som iordningställdes inför digerdöden som härjade då. Men den behövde aldrig användas.

År 1918-1919, när tuberkolosen skördade sina offer, begravdes där några kor som smittats.

- Så de ligger i vigd jord.

Vi följer Kockbovägen ett par kilometer och stannar vid Kolarbo. Här har Lars och Lennart lagt ut en gångbro av impregnerat virke. Hässjevirket som använts till räcke har skänkts av Gun Hollstenius och Bror Persson.

- Det bodde 250 personer i Kolarbo, det är inte många som bor här i trakten som vet det. Vi har hittat fem stugor här, säger Lars.

Färden fortsätter till Lekabacken i Gräntse. Där står kronan på verket, en tavla med en mängd namnskyltar som pekar i alla riktningar.

- Lekabacken var som en hel stad. Vi har hittat 16 grunder som vi är säkra på, säger Lennart Gunnarsson.

16 grunder låter inte mycket. Men där fanns många fler torp och oftast bodde det 12 till 15 personer i varje torp. Där var liv och rörelse och markerna hölls öppna. Nu döljer skogen alla spår efter torparnas liv och leverne.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons