Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V75 kan stå näst i tur för Wille, 8 år

Annons

En pigg åttaåring med spetsade öron och humöret på topp. Beskrivningen passar in på travhästen Sved Willbur från Björbo. I år har han sprungit in 200 000 kronor på fem raka segrar och hemma på gården i Björbo är han familjen Ericsson-Mörks egen solstråle.

- Han är en väldigt speciell individ och han är alltid glad och sprallig.

Det säger Ola Ericsson, amatörtränaren från Björbo som har haft ett riktigt framgångsår ute på travbanorna med hästen Sved Willbur, eller Wille som han kallas.

När vi träffas trampar Wille runt Ola Ericsson och sambon Anna Mörk på stallbacken utanför villan i Björbo. Han är nyfiken och otålig och spetsar ideligen öronen för att hänga med i vad som händer. Både Anna och Ola pratar med honom som om han vore en gammal god vän.

- Han har blivit som en familjemedlem. Man har hunnit få väldigt mycket känslor för honom, säger Anna, och stryker Wille över mulen.

Ola kom i kontakt med Sved Willbur för tre år sedan när en bekant frågade om han ville bli delägare i den då långt ifrån framgångsrika femåringen. Ola som har nästan 15 års erfarenhet som amatörtränare och meriter från Jimmy Takters travstall i USA såg att det fanns potential i hästen.

- Han var inte klockren i rytmen och fick inte med sig vänster bakben riktigt men jag insåg att han hade travskalle. Det här var en häst som ville springa och jag bestämde mig för att bli delägare.

Nu började Olas kamp för att få fram Sved Willburs fulla kapacitet. Första året startades han i lopp efter lopp utan att nå några större framgångar. Något störde Willes trav men varken veterinärer eller tränare kunde svara på vad det var.

- Jag sökte råd överallt men ingen kunde säga vad det var för fel. Till slut kom jag i kontakt med hästmassören Janette Palmkvist som sysslar med ortobionomi, en sorts inverterad stretching av musklerna. Wille svarade direkt på hennes behandling, säger Ola, och konstaterar att det var då allt vände.

Visserligen hann Sved Willbur bara bli en doldis på uppgång förra säsongen men årets framgångssaga var ett faktum när han tog femte segern på rad i Regionskampen i Eskilstuna i somras.

Innan dess hade han hunnit med att stå i segercirkeln i två lopp i Eskilstuna och i Dagens Dubbel på Mantorp och Fornboda travbanor. Som alla travtränare med framgång går Ola Ericsson just nu i funderingar runt en start i V75.

- Det känns väldigt dubbelt för jag vill gärna starta i V75 när jag har en så här bra häst. Samtidigt vill jag inte pressa min häst för hårt genom att starta i dom höga divisionerna, säger han, och förklarar att Sved Willbur, som vid det här laget har sprungit in närmare 500 000 kronor, snabbt kommer att tvingas starta i brons- och silverdivisionerna i V75. Där är konkurrensen tuff och risken finns att Wille bara får göra ett kort besök bland höjdarna.

I år blir det hur som helst inga V75-starter. Wille som har dragit på sig en lättare skada är ordinerad vila i några veckor. En tuff träningsvinter väntar och sedan är siktet inställt på en bra tävlingssäsong igen nästa år.

- Vi ska försöka hitta tillbaka till formen han hade i somras. Jag ska satsa på lite hårdare träning i vinter och hoppas på att Wille svarar på det så får vi se om det blir V75 nästa år, säger Ola.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons