Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V vill lära tjejer självförsvar Vill du gå en kurs i självförsvar?

Annons

En kurs riktad till alla tjejer på högstadiet, i Borlänge kommun. Det är vad vänstern föreslår. Vänstern kallar det för "feministiskt självförsvar" och vill att det ska ske i skolans regi.

- Många tjejer och kvinnor är rädda och deras liv begränsas ständigt. De tvingas ta omvägar, undvika parker och alltför många vågar överhuvudtaget inte gå ut ensamma på kvällen eller natten, menar Hori Lotfollahi och Leif Lindström.

Det pekar på att det behövs en rad åtgärder, inte minst en ändrad könsmaktsordning i samhället för att komma tillrätta med den här problematiken.

- Något som på kort sikt kan förändra unga kvinnors livssituation är att tillsammans gå en feministisk självförsvarskurs.

De anser att en sådan kurs kan ge större självkänsla, mod och förmåga att ta sig an livets möjligheter.

Vänsterpartiet föreslår därför i en motion till kommunfullmäktige att alla flickor i kommunens högstadieskolor ska genomgå en kurs i "feministiskt självförsvar".

- Naturligtvis har killarna en avgörande roll i den här frågan. Själva sjukdomen är ju killarnas attityder. Kommunen har också börjat jobba med attitydfrågan, så den är aktuell, säger Hori Lotfollahi.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons