Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V vill förbättra arbetsmiljön

Annons

Genom att höja statusen för vissa yrkesgrupper, ge arbetsplatserna en bättre utformning och utveckla kommunens verksamheter och ansvar anser Vansbrovänstern att det på sikt går att sänka kommunens kostnader för sjukvård och sjukfrånvaro.

På riksnivå vill v verka för att ökade anslag kommer glesbygdskommunerna till godo.

- Men vi kan inte enbart luta oss mot mera statsbidrag, vi i kommunen är tvungna att axla ansvaret i ett kärvt läge.

Kommunen hade ett budgetminus för 2001 på någonstans i höjd med 10 miljoner kronor. En stor post är sjukskrivningskostnaden som beräknas till cirka 14 miljoner kronor.

- Kan vi förebygga sjukdomar och skador så är mycket vunnet, menar Anders Gyllenvåg som gärna ser ökad satsning på arbetsmiljön.

- Arbetsplatsernas utformning och innehåll är en tung bit som vi politiker måste ta ett större politiskt ansvar för. Om arbetsmiljön är bra trivs och arbetar folk bättre och på sikt innebär det stora besparingar för kommunen i form av minskad sjukfrånvaro, anser Anders Gyllenvåg. Han fortsätter:

- Inom samma område hamnar också våra krav på att höja vissa yrkesgruppers status och ge bättre möjligheter till karriärstegar på alla nivåer.

Däremot är vänstern skeptisk till privata alternativ inom vissa samhällsfunktioner.

- Det är så poppis bland kommunerna i dag att söka privata alternativ och det säger vi nej till. Det kan i en del fall innebära kortsiktiga besparingar inom fel områden och istället vålla högre utgifter i en förlängning.

I kommunens regi verkar också en grupp som arbetar med interna och externa utvecklingsfrågor. Där vill v se en ändrad inriktning.

- Vi anser att kommunen borde satsa mer på de interna utvecklingsfrågorna. Det finns resurser, kapacitet och kunnande i Vansbro som inte riktigt tas fullt tillvara på, avslutar Anders Gyllenvåg.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons