Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V-stilen ställer nya krav på hoppbackar

Annons

Det var en lite av en slump som gjorde att Kurt Evan Sonehag på 1960-talet började rita hoppbackar. Han står bakom många av byggnaderna på Lugnet och hoppbacken kom med som en del när han ritade andra hus. Sedan har hoppbackar fortsatt att vara en speciell nisch i hans vanliga arbete som arkitekt.

- En förutsättning är sportintresset och att man hänger med.

De nya backarna på Lugnet kommer att skilja sig ganska mycket från dem som finns på Kvarnberget. Utvecklingen inom sporten går enligt Kurt Evan Sonehag just nu mot säkrare backar.

- Det är Janne Boklöv och hans v-stil som ställer nya krav på de mindre backarna. Det har blivit mer och mer säkerhetstänkande bakom, säger Kurt Evan Sonehag.

Förutom hoppbackar i Sverige, senast i Örnsköldsvik, har Kurt Evan skapat backar i Korea och varit rådgivare vid bygget av OS-backarna i Salt Lake City inför vinter-OS 2002.

- Nu har jag ritat tre backar till en äventyrspark i Wales. Där blir det totalt plastunderlag eftersom det inte finns någon snö. Backarna ska ligga på slagghögar efter en nedlagd kolgruva.

Det handlar mycket om kurvor och profiler och att få en hoppbacke där hopparna flyger så nära marken som möjligt. Samtidigt ställs krav på hur tornet ska se ut. Till bygget av de nya backarna på Lugnet har inspirationen hämtats från svunna tider.

- Vi försöker att åstadkomma något som liknar en backe i trä som fanns på Kvarnberget under 1920-talet.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons