Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V: Sänk hindren för inresa i EU

Annons

EU:s organ för att kontrollera unionens yttre gränser; Frontex, bör avvecklas. Det är ett av vänsterpartiets krav för att underlätta för migranter att ta sig in i EU.

En delegation från partiet har varit på Kanarieöarna. Dit kommer de flesta utomeuropéer som vill in i unionen för att arbeta eller söka asyl. Och därifrån skickas också många tillbaka till i första hand afrikanska länder. Delegationens rapport mynnar ut i ett antal migrationspolitiska förslag.

Ett av dem är att Sverige inte deltar i den snabbinsatsstyrka som planeras för att öka den yttre gränskontrollen. Partiet vill att regeringen garanterar att ingen svensk ska kunna delta i sådana aktioner, eftersom det anser att detta skulle medverka till brott mot asylrätten.

Vänsterpartiet vill också att transportörsansvaret upphävs. Ansvaret innebär att den, främst flygbolag, som tar passagerare till EU också ska kontrollera att resenärerna har godkända handlingar för inresa i unionen.

Dessutom vill partiet att det införs asylvisum. Ett sådant ska kunna utfärdas till skyddsbehövande både i deras hemland eller i tredje land.

TT

Mer läsning

Annons