Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V oroligt över avvecklingen av servicehusen

Annons

Flera servicehus avvecklas och ersätts med eget boende med hemtjänst. Vänstern fruktar sämre kvalitet och en ökad börda på anhöriga.

- Att "vinst" eller besparing uppnås genom att landstinget tar över kostnader när servicehusen blir eget boende är bara en ekonomiskt kortsiktig finess. Borlängeborna är definitivt inga vinnare, menar Leif Lindström (v).

När kommunfullmäktige sammanträder i dag vill han ha svar på flera frågor, av kommunalrådet Peter Hultqvist.

Lindström pekar på att länsstyrelsen menar att nedläggning av särskilda boenden främst görs av ekonomiska skäl. Och att socialstyrelsen i en lägesrapport varnat för kvalitetsförsämringar, ökad börda för närstående och växande problem med kompetens- och personalförsörjning.

Leif Lindström:

- Claes Herlitz, docent och forskare vid Dalarnas Forskningsråd, varnar i en debattartikel att vi i framtiden tvingas till en nivå inom äldreomsorgen som är lägre än den vi har vant oss vid.

- Han efterlyser med anledning av dagens förändringar ökade resurser till hemtjänsten och att kommunerna ser till att förändringarna förstås av dem som berörs.

Leif Lindström undrar vilka skäl förutom de ekonomiska som finns för att lägga ned servicehus och hur brukarna ska kompenseras.

- Är det acceptabelt med en lägre nivå inom äldreomsorgen?

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons