Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V: Många vill rösta om EU-fördrag

Annons

Mer än hälften av svenskarna vill folkomrösta om EU:s nya fördrag, enligt en opinionsundersökning som vänsterpartiet låtit göra.

I midsommarhelgen möts EU:s stats- och regeringschefer för att försöka komma överens om ramarna för ett nytt EU-fördrag som ska få samarbetet mellan de 27 medlemsländerna att fungera smidigare. Frågan har legat på is sedan fransmän och holländare sade bestämt nej i folkomröstningar 2005.

Vänsterpartiet, som tillsammans med miljöpartiet är det enda parti som vill ha en svensk folkomröstning, har nu låtit Synovate Temo fråga drygt 1|000 personer om deras inställning.

Nästan sex av tio har svarat "ja, folkomröstning" på frågan: "Anser du att beslutet om Sverige ska skriva under den nya EU-konstitutionen bör fattas genom en folkomröstning eller anser du inte det?"

Framför allt är det personer under 30 år, personer utan högskoleutbildning och boende i glesbygd som vill folkomrösta. Minst stöd för en folkomröstning finns bland moderaternas och kristdemokraternas väljare.

En majoritet av riksdagspartierna anser att det är riksdagen som ska godkänna fördraget. Ohly tror att många politiker är rädda för att släppa in folket.

På måndagen offentliggjordes även en opinionsundersökning som visar att en överväldigande majoritet av befolkningen i fem stora EU-länder vill folkomrösta om ett eventuellt modifierat förslag till EU-fördrag. 64_75 procent av spanjorerna, tyskarna, britterna, italienarna respektive fransmännen vill rösta, visar studien från Harris Interactive, publicerad i Financial Times.

TT

Mer läsning

Annons