Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V-kritik mot ny typ av bolag

Annons

Den borgerliga majoriteten i Rättviks kommun planerar att omorganisera de kommunala bolagen. Rättviks teknik AB och Rättviksbostäder ska tillsammans med ett nybildat fastighetsbolag bli dotterbolag under ett övergripande koncernbolag. Majoritetens tanke är att greppet ska leda till bättre demokratisk styrning och lägre hyror för förvaltningarna.

- De vill skriva ned värdet på kommunens fastigheter. Enligt uppgift ska Furudals skolas värde skrivas ned från 20 miljoner till 15 miljoner, med en momsvinst för kommunen.

- Det betyder också att kommunens samlade värde sjunker. Det i sin tur betyder att kommunen i framtiden exempelvis får svårare att låna pengar. Kommunens tillgångar är redan idag låga med en låneskuld på 280 miljoner, säger Eva Pedersen.

Vänsterpartiet ställer sig också frågande till att organisationen ska ge en bättre styrning.

- Det finns andra sätt att klara det. Kommunens revisorer har redan föreslagit att kommunikationen mellan kommunens bolag och kommunledning ska förbättras. Börja i den änden, istället för att omorganisera på ett sätt som ingen vet vart det bär. Vi politiker är satta att förvalta kommunens tillgångar. Då bör vi göra det också, säger hon.

Under tisdagens fullmäktige ska kommunen ta beslut i frågan.

- Vi ska bland annat välja interimstyrelse till det nya moderbolaget och det nya fastighetsbolaget. Ännu har vi fullmäktigeledamöter inte fått veta vilka ledamöter som föreslås. Det är upprörande, säger Eva Pedersen.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons