Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uven ska vaka över världsarvet

Annons

Tacka Falu Kuriren för det då det var tidningen som tipsade om möjligheten att få tillbaka gruvuven till Falun. Stiftelsen Stora Kopparberget tände på idén och fick i november förra året Naturvårdsverkets tillstånd att överta och stoppa upp fågeln.

Allt för att kunna visa upp den mäktige uvhanen som var herre på täppan när gruvan blev världsarv. Som sådan har han redan gått till historien och blir nu offentlig med hedersplats antingen i det nya världsarvshuset eller på gruvmuseet.

Sedan gruvuven i fjol höst avlivats och djupfrysts sändes den som statens vilt till Naturhistoriska Museet i Stockholm. Där rekommenderades Stiftelsen Stora Kopparberget att anlita den världsberömde konservatorn Lennart Petterson i Oxsätra för det grannlaga hantverket.

Han var då strängt upptagen och kunde inte utlova att ta sig an gruvuven förrän nu i höst.

Den senaste veckan har han dock skridit till verket och med van hand återskapat den mäktiga uvhanen som han såg ut i gruvan i sin krafts dagar.

Ett precisionsarbete in i minsta detalj, då fågeln var ganska så tilltufsad med sin brutna vinge ochskador på huvudet.

- Jag har hållit på i stort sett en hel vecka för att få varje fjäder på plats och ge uven rätt artkaraktär, berättar Lennart Pettersson.

Han har också placerat uven på en handgjord klipphäll, som till form och färg påminner om just den plats uvhanen brukade sitta på i gruvan.

Nu är arbetet så gott om slutfört och bara litet finputsning återstår. Sedan ska uven stå och torka i fem veckor innan det bär av hem till Falun igen.

Tidningen har följt Lennart Petterson i hantverket med gruvuven, som börjar med att kroppen tas ur och insidan av skinnet befrias från hinnor och köttrester. Därefter behandlas det med saltlösning och insektsgift för att förbättra hållbarheten.

Sedan är det dags att frisera fjädrarna och dra järntrådar genom ben, vingar och hals. Slutligen lindas en kropp i rätt storlek och form av träull och bomullstråd. De idragna järntrådarna fästs vid denna, så fågeln får stadga och rätt proportioner.

- Ögonen är ett kapitel för sig, då det gäller att ge uven en naturtrogen blick, förklarar Lennart Pettersson.

Han väljer ögon i plast framför ögon av glas, då han upplever plastögonen som överlägsna när det gäller att få exakt rätt nyans. Det betyder så otroligt mycket för helhetsintrycket, och Lennart Petterson lägger verkligen ner hela sin själ för att få uven att se levande ut.

- Jag kanske är lite för noggrann men vill känna mig nöjd med mitt verk då jag vet att det nästan har evigt liv, förklarar han.

Det gäller inte minst den här uvhanen, som så intimt förknippas med Falu gruva och världsarvet. Just den här uvhanen utmärkte sig också genom att vara sällsynt social, och fick många beundrare under sina uppskattade besök nere på stan.

Helt orädd satt han lite då och då och tittade in genom högt belägna fönster. Speciellt polisen och miljökontorets personal höll han gärna ett vakande öga på från fönsterblecken.

Gruvhanen blev på det sättet allas angelägenhet och Falubornas stolthet. Men hans sociala liv och leverne kostade honom förmodligen också livet.

Av skadorna att döma kom han i vägen för en bil på väg mellan gruvan och centrum av stan.

Ensam kvar blev hans partner, som de ansvariga för gruvan befarande skulle dra när hon förlorat sin man. Men efter ett halvårs ensamhet visade det sig i vår att hon fått en ny partner och att det förhoppningsvis kan väntas tillökning i familjen nästa vår.

Mer läsning

Annons