Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utvisad efter hiv-kritik

Annons

Fadzai Gwaradzimba, FN-samordnare för Gambia, fick i dag 48 timmar på sig att lämna det västafrikanska landet, uppger regeringskällor i Banjul.

Hon har kritiserat president Yahya Jammeh, som påstår sig kunna bota den dödliga sjukdomen hiv på tre dagar med en hemlig örtdekokt. Även hälsominister Tamsir Mbow ställer sig bakom den nya "mirakelmedicinen", som också sägs bota astma.

Gambisk tv har visat hur presidenten personligen behandlar hiv-patienter med örtdekokter och salvor, vilket fördömts som kvacksalveri av forskare.

Liknande påståenden har kommit från Sydafrikas hälsominister Manto Tshabalala-Msimang, som nyligen insjuknade med symtom som liknar viruset. Tshabalala-Msimang har förordat vitlök och grönsaker i stället för bromsmediciner som botemedel mot aids.

Faran med påståenden om att enkla mirakelkurer kan bota den dödliga sjukdomen är inte bara att de inte fungerar. De kan också leda till att folk inte bryr sig om att skydda sig vid sexkontakter, och därmed orsaka att smittan sprids ytterligare, har zimbabwiskan Gwaradzimba sagt enligt brittiska Sky News.

Senare på fredagen rapporterade AFP att Zambias regering utfört vetenskapliga tester som visar att traditionella örtmediciner inte har någon som helst effekt på hivsmitta. Zambia ligger i södra Afrika.

TT

Mer läsning

Annons