Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utveckla fiske- turismen i Dalarna

Annons

Jag har varit med länge i "fiskesvängen" kanske alltför länge och turerna i turistfisket har varit många, ett stort antal fiskeprojekt har passerat förbi under åren och jag skulle kunna fylla tidningen med argument för att fiskevårdsområdena sätts i främsta rummet när det gäller fisketurismen.

Jag har under många år tittat lite avundsjukt på norra delarna av Sverige som har organiserat sitt turistfiske genom sina länsstyrelser.

Man har tagit fram länsvisa broschyrer och program för fisket och låtit fiskevårdsområdena vara med i arbetet.

När nu länsstyrelsen i Dalarna presenterade ett program för fisket och fisketurismen blev jag glad för här fanns ett område, utveckling av fiskevård och fiskeservice, där också fiskevårdsområdena skulle kunna få en del av kakan.

Det har till 99 procent alltid varit så att fiskevårdsområdena har varit de som tillfrågats sist i alla projekt, vilket också gjort att de flesta ganska snabbt gått i graven.

Jag hoppas verkligen att detta nya projekt låter fisket vara med och bestämma utvecklingen.

Hur många av oss har inte sett fisket marknadsföras i kommuners och andras broschyrer utan att vi har tillfrågats. Fiskevårdsområdena förvaltar resursen och har kännedom om hur mycket deras vatten klarar.

Missförstå mig inte, jag tycker att det är mycket bra om vi också får möjligheter och hjälp till andra bitar som handikappfisket, kompetensutveckling med mera men fisket i sig är ju en grundförutsättning för att det andra ska fungera.

Jag har alltid förordat samarbete och är det något inom fisket som vi är dåliga på, är det just detta. Det är viktigt att vi tillsammans sätter upp kriterierna för ett ökat turistfiske och där ska naturligtvis länsstyrelsen också vara med.

Vi har ett samarbetsprojekt i Malung där tre fiskevårdsområden är med men det betyder inte att alla problem är lösta. Men vi är en bit på väg och jag tror absolut att vi är starkare tre tillsammans än var och en för sig.

Vårt projekt bygger både på vattenvård och service och vi har fått cirka en miljon kronor från länsstyrelsen.

Jag hoppas att fler sådana här samarbetsprojekt dyker upp där fiskevårdsområdena och länsstyrelsen jobbar tillsammans och där ett långsiktigt och kvalitativt fiske står i förgrunden.

Kompetensen finns i Dalarna för att utveckla fisket och jag hoppas att den som leder detta projekt är en person som både "äter och sköter fiske" annars kan vi nog glömma det här.

KENT BRANDT

Mer läsning

Annons