Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utvärdera maxtaxereformen

Annons

Maxtaxans pris är mycket hög. Barngrupperna har blivit större och personaltätheten har blivit glesare och sjukskrivningarna bland personalen har ökat. Om det här är maxtaxans pris är det dags att utreda dess konsekvenser och finna alternativa former för barnomsorgens finansiering och organisering.

Att problemen ökar drastiskt med stora barngrupper finns det ett flertal studier som visar. Stressymptom som magont, huvudvärk och tinnitus har ökat kraftigt sedan början av 90-talet, alltså även hos de riktigt små barnen.

Mindre barngrupper skulle alltså innebära mycket stora samhällsekonomiska vinster, på lång sikt. Och nu efter maxtaxans reform går personalen på knäna. Många frågar sig hur man får plats kring matbordet och var ska man hänga barnens kläder när det inte längre finns fack så det räcker.

I många avdelningar går det 21 barn. Personalens kommentarer trots välvilja handlar inte längre om uppmärksamhet eller pedagogiskt ansvar utan om fysiskt utrymme. I dag finns det nämligen inte något tak för hur stora barngrupperna får bli.

I riket saknas det nämligen fortfarande 1,7 miljarder kronor i budgeten för maxtaxans finansiering i kommunerna. I brist på pengar tvingas många kommuner att göra besparingar vilket medför svårigheter att bedriva förskoleverksamheten.

Därför är det dags att utreda maxtaxans konsekvenser på alla nivåer. Regeringen måste ta sitt ansvar om vi ska komma till rätta med personalens situation och barnens välbefinnande

Katarina Gustavsson, Falun

kristdemokraternas

fackligt sociala råd

Mer läsning

Annons