Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utställningen i annexet invigdes

Annons

Att restaurera mer än 500 fönsterrutor på gammaldags vis tar tid. Men på söndagen kunde Per-Erik Granström stolt förkunna annexet vid Säfsens Herrgård och dess utställning invigda.

Utställningen går under namnet "Från istid till nutid i Säfsen". I det nyrenoverade huset finns bilder, kartor, bruksföremål och arbetskläder från svunna tider.

En stolt Per-Erik Granström, ordförande för Stiftelsen Säfsenskogarna, tackade alla de ideella krafter som hjälpt till att få allting klart i tid.

Det har målats och tapetserats, samtidigt som fuktskador har åtgärdats. Totalt har projektet kostat 1,9 miljoner kronor, pengar som kommit både från EU, Ludvika kommun och arbetsförmedlingen.

Spindel i nätet har Susanne Andersson varit.

- Tanken är att utställningen hela tiden ska förändras och förnyas så att byborna kommer hit fler gånger.

På söndagseftermiddagen klippte så Alva Strand bandet som innebar att utställningen öppnades. Dessförinnan hade Anna-Karin Jadling givit åhörarna en betraktelse av vad bygden betyder för henne. Inne i lokalerna var det trångt när ett 100-tal besökare försökte klämma sig in samtidigt. Entusiasterna bakom utställningen kunde känna sig nöjda.

- Ett tag såg det ut som det stod still. Men vi har jobbat dagligen med kåken sedan förra våren, sade Susanne Andersson.

Under sommaren kommer tre flickor från trakten att fungera som guider för utställningen. Alla delar är inte fullständiga än, men så småningom kommer besökaren att kunna lyssna till berättelser från Fredriksbergsbor.

Ett antal intervjuer har gjorts och en i speciell hörna kan man avnjuta dem via hörlurar.

- Dessutom hörde kyrkokören om idén, så nu har de spelat in musik också.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons