Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utställningar i Daladåtid

Annons

I sommar visas två fina utställningar på hembygdsgården, en om fäbodarna och en om flottningen.

Opsa Rut Nilsson har samlat ihop fotografier från 13 av Äppelbos 38 gamla fäbodar. Bilderna från Brudskogen,

Råberget, Risåsen, Gransjöberget, Kullsberget, Holberget, Hummelberget, Storkyan, Brindberget, Dammsundet, Rötjärnberget, Söder om sjön och Bytjärnsbodarna visas i Nystugan. Där har Opsa Rut också samlat en del gamla bruksföremål från fäbodtiden.

Dessutom visas bilder på de speciella namngivna stenar som finns längs fäbodstigarna.

- För oss, som är äldre, var fäbodlivet en del av vår levnad, förklarar Opsa Rut.

Flottningen på Västerdalälven kan ha börjat redan på 1600-talet. 1648 hade Vedkompaniet bildats för att försörja gruvan i Falun med timmer och ved. Bönder i Västerdalarna från Floda i öster till Yttermalung i väster betalade skatt genom att leverera timmer till gruvan.

Den egentliga flottningen med timmer till olika sågverk och massaved som skulle ända ner till kusten började i mitten på 1800-talet och pågick på Västerdalälven fram till 1970.

Mattias Lundell har ställt samman en mycket intressant och omfattande utställning om flottningen. Förutom faktauppgifter visas också föremål som användes vid flottningen.

Utställningen visar att flottningen inte var alldeles ofarlig. 1867 omkom fyra personer från Venjans socken då deras båt välte i Hummelforsen.

- En bra utställning, tyckte 62-årige Gunnar Svensson, Vansbro. Gunnar arbetar på Volvo i Göteborg men i ungdomen var han med på flottningen i åtta år.

- Jag arbetade vid Vanåskiljet och Görskiljet, berättade Gunnar som såg utställningen då den öppnades i onsdags.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons