Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utställning vill bli permanent rovdjurscentrum

Annons

Årets sommarutställning i Orsa Grönklitt heter Rovdjur-människa-natur och är placerad i anslutning till Björnparken. Utställningen rymmer 15 utställare i den 150 kvadratmeter stora hallen.

Myndigheter, forskare, jägare, viltvårdare och andra aktiva inom ämnet presentarer sina kunskaper och erfarenheter när det gäller rovdjur. Syftet är att öppna en dialog i den infekterade rovdjursfrågan. En konstruktiv debatt mellan olika uppfattningar kring rovdjur, både för och emot.

Under torsdagsförmiddagen invigdes utställningen som håller på till den 12 september. Torbjörn Wallin, Orsa Grönklitts vd, inledde med att berätta att Rovdjur-människa-natur kommer att finnas med i den stora Vildmarksmässan i Älvsjö i Stockholm nästa år.

- Vi kommer att medverka som utställare. Vi kommer också att hålla i aktiviteter och föredrag på plats, förhoppningsvis med internationellt erkända talare, säger Torbjörn Wallin till tidningen efter invigningen.

När det var dags för landshövdingen, Ingrid Dahlberg, att hålla sitt invigningstal, låg mycket fokus på relationen mellan rovdjur och människa.

- Vi får tänka på att mycket av det som skildrats är just myter och berättelser, säger Ingrid Dahlberg.

Hon talade också om vår nya verklighet där rovdjur blir allt vanligare.

- Det vi behöver nu är en bild grundad på fakta. Vi behöver mer fakta och kunskap så vi kan föra en oändlig dialog, säger Dahlberg.

Annelie Nivren, informationschef på Naturvårdsverket, medverkade också vid invigningen.

- Det här är en fin chans att bedriva rovdjurspolitik. Vi måste öka kommunikationen för samexistens och bygga upp ett kontaktnät.

Det är Anders Björklund, stadsarkitekt i Orsa, som sammanställt utställningen.

- Förhoppningen är att det här ska vara ett embryo till ett permanent rovdjurscentrum här i Grönklitt.

När samtliga talare sagt sitt invigde Ingrid Dahlberg utställningen genom att hugga av repet med en yxa, som passar bättre i det vilda än en traditionell sax.

Landshövdingen gav utställningen bra betyg.

- Det är väldigt fint härinne. Det finns ett oerhört intresse för det här med rovdjur, det märker jag också i andra delar av landet. Folk längtar efter information. Jag hoppas att massor av människor lär sig mer om rovdjur på den här utställningen i sommar. Jag lovar också att göra vad jag kan för att det ska bli ett rovdjurscentrum här permanent, säger Ingrid Dahlberg.

SOFIA WESTMAN

Mer läsning

Annons