Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utställning som kan bli tradition

Annons

- Vi har förstått att det finns ett sug efter utställningsmöjligheter där amatörer kan visa sina alster utan att först bli bedömda, säger Christina Nilsson som organiserat det hela.

Sex konstnärer, alla med rötter i eller anknytning till Rättvik, är först ut; Aina Östlund, Monika Kalles, Mette Björklund, Inger Östling-Spåman, Anne-Marie Tyskgard och Bo Andersson.

Någon har målat sedan barnsben, andra började för ett par år sedan. Vissa har stor erfarenhet av utställningar, för andra är det en pirrig debut. Inspirationen är hämtad från såväl naturen som livets inre resa. Alla utställarna har dock gemensamt att de gärna uttrycker sig med pensel och färg och flera av dem har av etablerade konstnärer fått rådet att inte skola sin talang.

- Det finns en snobbism inom erkända konstnärskretsar som gör att man tittar mer på vilka utbildningar man gått än på tavlorna man målar, säger Mette Björklund och får medhåll av medutställarna Aina Östlund och Inger Östling-Spåman.

- Jag målar med en frihet som någon med skolning inte längre har kvar eller i alla fall får jobba hårt på att få fram.

Utställningen pågår till mitten av juni och slår den väl ut så kan Hantverksbyn tänka sig att fortsätta med två amatörutställningar per år i framtiden.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons