Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utställning blir forum för debatt om vargen

Annons

- Vi vill med den här utställningen visa spännvidden i uppfattningar om vargen. Lyssna på alla argument och arbeta oss bort från dagens polariserade debatt, säger Anders Björklund, utställningssamordnare.

Orsa Grönklitt arrangerar utställning i samarbete med en rad vilt- och naturorienterade organisationer. Huvudtemat för årets arrangemang är vargen, som är ytterst aktuell i samhällsdebatten. Argumenten kring vargens vara eller icke vara är många, och årets utställning vill försöka ge utrymme för alla åsikter.

- Här har vi inte valt bort någon som är sakkunnig i frågan. Det är så dialogen måste börja, för sanningen finns någonstans i mitten, menar Anders Björklund.

I utställningshallen, vid björnparken i Grönklitt, har ett femtontal organisationer summerat sina viktigaste argument om vargen och rovdjurspolitiken. Utställningen ses även som ett avstamp inför större projekt som väntas växa successivt under de närmaste åren. En expansionsfas där parken beräknas bli upp till dubbelt så stor. Ett av slutmålen är att skapa ett rovdjurscentrum som ska ha öppet året runt.

- Tanken är att besökarna ska få se något mer än en djurpark när de besöker Grönklitt. Vi vill förmedla kuskap och information, bland annat genom utbildningar och föreläsningar, säger Anders Björklund.

- Besökarna ska kunna möta vargarna i hägnet med "helt nya ögon" och kanske tänka lite annorlunda än vad de gjorde innan, fortsätter han.

Orsa Grönklitt har under sommaren också startat en "rovdjursskola" och en specialutformad rundvandring med information om djur och natur. Allt för att bidra till en bättre samverkan mellan människor och djur.

JEANETTE LUNDBECK

Mer läsning

Annons