Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utsökt handarbete från Irak

Annons

Två olika utställningar pågår just nu i Jannesgården i Grönland i centrala Malung. Bägge utställningarna kommer att pågå under hela februari.

Ena utställningen är bildbroderier från Irak och det är makarna Elisabet och Gunnar Bulukin som visar dessa dyrgripar. Elisabeth för övrigt bördig från Lia i Malung men numera sedan 1978 bosatt i Göteborg.

Den andra utställningen är en utställning med akvareller av den norska konstnärinnan Aase Storjordet Drange från Trysil. Hon ställer ut för första gången utanför sin hembygd och det är 27 mycket färgglada akvareller som ingår i hennes utställning. Några av motiven är också hämtade från hennes hemtrakter i Trysil.

När det gäller bildbroderierna från Irak var det Gunnar Bulukins mor, Kerstin Cruickshank, som skaffade dessa under en resa i södra Irak på 1960-talet. Hon gjorde då sin första bekantskap med det exotiska folket i träskområdet mellan Eufrat och Tigris. Hon hade själv ett galleri och stort intresse för just den här typen av bildbroderier.

Det är åtta stora bildbroderier som ingår i utställningen och några av dem är också till salu. Det är ett fantastiskt handarbete som ingen i dag kan utföra och de har tagit ungefär ett år per styck att tillverka.

- Verkligen ett fantastiskt arbete och det känns bra att få visa upp dessa konstverk, säger Elisabeth Bulukin.

Den norska konstnärinnan Aase Storjordet Drange har alltid varit intresserad av konst, ett intresse som växte ytterligare i mitten av 1990-talet.

- Det är kul att få ställa ut och visa mina akvareller i Malung och en av orsakerna att jag kommit hit är att jag har en del bekanta här. Men jag fick upp ögonen för Malung i samband med Dansbandsveckan, säger Aase Storjordet Drange.

Det är utan tvekan två mycket intressanta utställningar som pågår på Jannesgården i Malung.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons