Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utsläppen fortsätter

Annons

På miljökontoret i Säters kommun har miljöinspektör Tommy Skymning nyligen återkommit efter semestern:

- Det är kommunen och berörda markägare som drivit kraven om att utsläppen ska åtgärdas. Nu avvaktar vi resultaten av de prover som tagits samtidigt som vi ska följa det program provtagningar som ska göras. Det är länsstyrelsen som har ansvaret för tillsynen.

Men Tommy Skymning är inte helt övertygad om att de åtgärder som vidtagits räcker. Säters kommun har bland annat krävt att stenmassorna ska täckas och att det sura metallhaltiga vattnet ska behandlas. Någon täckning har inte skett. Däremot har Stora flyttat ett par av sten/malmhögarna som ansågs vittra mest och använt massorna till att fylla igen befintliga gruvhål.

Utsläppen från gruvan har länge varit föremål för krav om åtgärder men länsstyrelsen har inte tidigare visat något större intresse att driva fram lösningar på problemet, enligt Skymning.

Bland annat har miljö- och byggnadsnämnden krävt att utgående halter av metaller ska jämföras med andra utsläpp och motsvarande krav som ställs på gruv- och industriverksamhet. I dag fylls ett större vattendrag med trögflytande brunt vatten som i slutändan rinner ut i Dalälven.

Nämnden konstaterade i ett protokoll 2002 att halterna av metaller i dagens ytvatten och även i framtida urlakningar kommer att vara höga enligt Naturvårdsverket. Därför det viktigt att de utförda åtgärderna är tillräckliga, menar Skymning.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons